Vennemat

Det er noe helt spesielt med å lage mat sammen med andre. Både forberedelsene, matlagingen, måltidet og ikke minst oppvasken blir morsommere med en venn. Hva med å invitere med en venn eller to hjem etter skolen, eller til overnattingsbesøk med matlaging?

For å hjelpe dere med planleggingen har vi samlet noen tips som er fine å ha med seg på veien, og oppskrifter som er morsomme å lage sammen.

 

 

1. Planlegg hva dere vil lage

Finn ut hva dere har lyst til å lage. I Etter skoletid-kategorien på MatStart kan dere finne masse inspirasjon til hva dere kan lage. Velg dere ut en oppskrift som frister og som passer med tiden dere har.

2. Skriv handleliste

Sjekk hva som finnes i kjøkkenskapene fra før og skriv en handleliste. Ofte finnes det basisvarer som hvetemel, egg og bakepulver i skapet fra før av. Se hva dere har, og at det er nok igjen, slik at dere ikke trenger å kjøpe dobbelt opp av ingredienser. Skriv en handleliste for hva som mangler.

3. Les hele oppskriften først

Les gjennom hele oppskriften og fordel arbeidsoppgaver. Det er alltid lurt å lese gjennom hele oppskriften før dere setter i gang. Det kan for eksempel være hevetid eller hviletid i stegene som er lurt å vite om når dere skal beregne hvor mye tid dere vil bruke. Fordel oppgaver og bestem hvem som skal gjøre hva, så vet dere at alt blir gjort.

4. Bruk god tid på måltidet

Sett av god tid til å spise maten og kos dere. Måltidet blir ofte enda mer hyggelig om man bruker noen minutter på å dekke på bordet og sette seg ned sammen for å spise. Er det fint vær ute går det også an å dekke på til en piknik utendørs.

5. Husk oppvasken

Det er alltid mye hyggeligere for neste mann som skal på kjøkkenet å møte et rent og ryddig kjøkken, enten det er deg selv eller noen andre i familien. Så sett av nok tid til å rydde opp. Det går raskere når alle bidrar!

6. Spar på restene

Ta vare på eventuelle matrester. Har dere lagd mer mat enn dere klarer å spise opp er det lurt å ta vare på restene. Det er både for å unngå matsvinn, og for å ha digge matrester til senere også. Retter som Pizzapirog, Fylte rundstykker eller Bananmuffins er supert å fryse, så kan du ta med i matpakka eller ha til lunsj en annen dag du kommer hjem fra skolen.

 

Her er noen oppskrifter som er supre å lage sammen etter skolen:

Smoothiebowl med mango er kjempegodt og enkelt å lage! Topp smoothien med frukt og bær du er glad i, og gjerne med litt müsli, tørkede kokosflak eller nøtter. Her er det bare å bruke fantasien.

Fylte rundstykker smaker nydelig rett ut fra ovnen, og er også supre å fryse ned til senere. Du kan for eksempel ta opp et rundstykke om morgenen og ha med i matpakka, så har det tint til det er tid for lunsj på skolen. Rundstykkene kan fylles med forskjellig pålegg, så her er det bare å teste med dine favoritter. 

Egg i form er en rask og morsom måte å spise egg på. Her lager du muffins ut av spekeskinke og egg, så kan du fylle formene med grønnsaker og ost som du er glad i. Topp gjerne med litt friske urter. Det både ser fristende ut og smaker kjempegodt! 

  • ,

    • MatStart

Fortell andre hva du mener om artikkelen
Hva synes du om oppskriften?

Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din

Upassende innhold fjernes.