Hopp til hovedinnhold

Spis smart!

I løpet av en skoledag trenger vi påfyll av energi. Både for å følge med i timen og for å delta i aktiviteter i friminuttene. Derfor er det viktig med en matpakke som frister, og som inneholder næringsstoffer som kroppen din trenger. Her kan du lese om hvorfor kroppen trenger næring, og få tips til hvordan du kan gjøre skolematen mer spennende.

Gjennom skoledagen er hele kroppen i aktivitet. Du bruker masse energi når du er aktiv i gymtimene, eller når du er ute og leker i friminuttene. Men det er også viktig å huske på at du bruker energi når du sitter i ro og lærer noe nytt. En god og næringsrik matpakke skal gi deg nok påfyll slik at du holder energien oppe gjennom hele dagen.

Pizzasnurrer med grønnsaker

En matpakke kan være så sunn som bare det, men det hjelper ikke så mye hvis det ikke er mat som frister - og som du faktisk spiser opp. Det finnes mye forskjellige du kan ha med i matpakken, og det kan være gøy å lage din helt egen matpakke! På denne måten får du akkurat det du liker, og da gleder du deg kanskje mer til matpausen? Det kan være alt fra brødskive med pålegg som du smører selv, eller mat du har laget dagen før, som for eksempel pizzasnurrer med grønnsaker, kyllingsalat med karri eller horn med ost og skinke

Energiboost til dagen

Som sagt, når du spiser får kroppen din energi, men det spiller en rolle hva slags mat du velger. Spiser du mat med mye sukker og raske karbohydrater, som boller, kjeks eller fint brød med syltetøy, vil det trolig ikke holde deg mett så lenge. Det kan også gjøre at du føler deg slapp igjen kort tid etter at du har spist.

Hvis du heller spiser mat som inneholder fiber og proteiner vil du få opp energien, og i tillegg ha energi som varer en stund. Stabil og mer langvarig energi hjelper deg å føle deg opplagt. Et eksempel på en matpakke med fiber og proteiner er grovbrød med ost, skinke og grønnsaker.

Matstart

Hjernen og kroppen trenger ikke bare påfyll av energi i løpet av en dag, men også flere ulike næringsstoffer. For eksempel trenger kroppen proteiner for å vokse, fiber som er bra for fordøyelsen din, og hjernen trenger en god blanding av mineraler og vitaminer slik at vi kan lære. Proteiner får vi fra kjøtt, fisk, egg, bønner og linser og melkeprodukter. Fiber finner du i grovt brød, havregryn og grønnsaker, og ulike mineraler og vitaminer finnes i alle matvarer. Ved å spise variert og nok mat får vi i oss det vi trenger, og mer komplisert enn det er det ikke.

Mat rett etter skoletid

Når du kommer hjem fra skolen er det ofte noen timer siden du har spist, og kanskje er det en stund til middag. Da kan mange kjenne et behov for å få i seg noe mat, slik at du får energi til både lekser, trening og lek.

Fliptoast

Her har vi samlet flere tips til matretter du kan lage til deg selv, og som passer etter skolen. Hva med å invitere en venn med hjem for å lage noe gøy sammen? Fliptoast, omelettrull eller smoothie bowl med mango er forslag til oppskrifter som både er digge og holder deg mett frem til middag.

Hva vil du ha i matpakken din i morgen?

Andres meninger

Skriv din mening Vi sjekker kommentarer og svarer på spørsmål mellom kl 9-15
Loading...

  • ,

    • MatStart

Fortell andre hva du mener om artikkelen
Hva synes du om oppskriften?

Upassende innhold fjernes.