Før du starter
Snakk med foreldrene dine før du setter i gang med å lage mat på kjøkkenet. Avtal med dem hvilke kjøkkenredskaper du får lov til å bruke. I begynnelsen kan det være lurt å lage maten sammen med en voksen, slik at du lærer å bruke de ulike kjøkkenredskapene. Etter hvert som du blir flinkere kan du lage maten alene, når foreldrene dine har gitt deg lov å bruke de ulike redskapene på egenhånd.
På MatStart vises fem bilder av ikoner som forteller deg hvilke redskaper du må bruke for å lage oppskriften. Disse ikonene heter: koke, maskin, ovn, skarp kniv og steke.
Kryss av på de redskapene du kan bruke, og har fått lov til av dine foreldre å bruke på egenhånd. Krysser du av på bildet av en skarp kniv, betyr dette at du må kunne bruke en skarp kniv for å lage maten. Er det bilde av en ovn, betyr det at du må kunne bruke en ovn for å lage maten. Når du har krysset av vil alle oppskriftene som passer for deg komme opp, og du kan velge den du synEs ser best ut.
![Kjøkkenredskaper](/contentassets/4bd56fff1a9642b2b62e07d75a3538c4/blobid0.png)
Dette må du vite om de forskjellige redskapene
Bruk av skarp kniv ![Skarp kniv](/contentassets/4bd56fff1a9642b2b62e07d75a3538c4/blobid1.png)
- Hold kniven med et godt grep i hånden.
- Skjær alltid vekk fra deg, aldri mot deg.
- Pass på fingertuppene.
- Ikke bruk for stor kniv.
- Bruk alltid skjærefjøl, og legg gjerne en litt fuktig kjøkkenklut under fjøla så den ligger i ro.
- Bruk “klo-grepet” når du skjærer. Bildet under viser "klo-grepet".
![kutte_lok_1](https://images.matprat.no/gngkmuk3tn/kutte_lok_1.png)
Bruk av stekepanne
![Steke](/contentassets/4bd56fff1a9642b2b62e07d75a3538c4/blobid2.png)
- Bruk en liten og lett stekepanne.
- Pass på så maten ikke svir seg. Skru heller opp varmen etter hvert.
- Gå aldri fra stekepannen når du lager mat.
- Bruk aldri skarpe gjenstander i stekepannen. Da blir den ødelagt.
- Sett den varme stekepannen på et gryteunderlag dersom du skal flytte den fra stekeplaten.
![Stekepanne_%200070](https://images.matprat.no/mtukyfkpzm/stekepanne_200070.jpg)
Koking![Koke](/contentassets/4bd56fff1a9642b2b62e07d75a3538c4/blobid3.png)
- Gå aldri fra kjelen når du koker opp vann.
- Skru ned varmen litt når det har startet å koke, ellers kan det koke over.
- Bruk alltid grytekluter når du skal flytte på kjelen. Vær forsiktig med kokende vann.
Bruk av stekeovn ![Ovn](/contentassets/4bd56fff1a9642b2b62e07d75a3538c4/blobid4.png)
- Sjekk at det ikke er noe i stekeovnen før du setter den på. Ta eventuelt ut stekebrett som står i.
- Ta alltid tiden slik du ikke glemmer maten! Bruk en tidtaker.
- Bruk grytekluter eller grytevotter til å ta ut maten.
- Husk å finn et sted å sette den varme maten før du tar den ut. Bruk et gryteunderlag eller en rist.
![Matpakkemuffins med brunost](https://images.matprat.no/uta2ygqd4a/matpakkemuffins_med_brunost_026.jpg)
Blender, stavmikser, foodprosessor og kjøkkenmaskin![Maskin](/contentassets/4bd56fff1a9642b2b62e07d75a3538c4/blobid5.png)
- Ikke ta på maskinenes skarpe kniver.
- Pass på at maskinen er slått av før du setter i stikkontakten.
- Stikk aldri hånden eller redskaper ned i bollen, uten å ta ut stikkontakten.
- Sett lokket på blenderen før du starter den.
Viktige forkortelser
g = gram
kg = kilogram
l = liter
dl = desiliter
ts = teskje
ss = spiseskje
ca. = cirka
°C = grader celsius
Har du spørsmål, så ta gjerne kontakt med oss på matstart@matprat.no.
- Det er gøy å lage mat, ikke sant?