Hopp til hovedinnhold

Til de voksne

De fleste barn og unge liker å lage mat! matstart.no er et nettsted med oppskrifter spesielt tilrettelagt for matstartere i ulike aldre, der matglede og mestringsfølelse står i sentrum.

Trygghet er viktig på kjøkkenet. Erfaring og alder spiller selvfølgelig inn på matlagingsferdigheter og hvor godt barnet håndterer bruk av kjøkkenutstyr. For at barn og unge skal mestre bruk av kjøkkenet på en trygg og forsvarlig måte, trengs det en opplæring fra din side. Du som voksen kjenner barnet best. Snakk sammen og avtal hvilke redskaper og utstyr barnet får lov til å bruke alene.

Lær barnet hvordan man holder og bruker en kniv, hva som er viktig å tenke på når man bruker kokeplater eller stekeovn, og ellers hva de skal gjøre for å få en trygg og god opplevelse på kjøkkenet.

Skarp kniv

Start med å gi barnet sin egen lille kniv. Har de en god skarp kniv som ikke er for stor, så er det mindre risiko for å kutte seg. Når de bruker kniven er det viktig med en skjærefjøl som underlag. Lær dem at fjøla ligger ekstra stødig og godt dersom man legger en oppvridd kjøkkenklut under. For å unngå kuttskader bør barnet lære seg å bruke “klo-grepet”. Fingrene bøyes innover, slik at det ikke blir så lett å skjære seg.

kutte_lok_1

 

Bruk av riktig fjøl

Det er viktig med god hygiene. Vask fjølen mellom råvarene eller bruk ulike fjøler til de forskjellige råvarene underveis i matlagingen. Dette kan løses ved å ha skjærefjøler i forskjellige farger, hver til sitt eget formål. Grønn fjøl til frukt og grønt, rød til rått kjøtt, blå for fisk og hvit til ferdig, varmebehandlet kjøtt. Fargene hjelper barna med å huske hvilken fjøl som skal brukes!

Har du ikke flere skjærefjøler og kniver på ditt kjøkken, er det viktig å lære barna at kniver og skjærebrett skal skylles godt med varmt vann underveis i matlagingen. Dette gjelder spesielt når man veksler mellom å skjære opp frukt og grønt, kjøtt, fisk og ferdig, varmebehandlet kjøtt. 

Steking på kokeplate

Alle kokeplater varierer i varme og styrke, derfor bør du lære barnet ditt hva som er svak, middels og sterk varme på kokeplaten som finnes i ditt hjem. Barnet bør forstå at bruk av høy varme kan føre til at maten svir seg. Foreldre bør være til stede, til man ser at barnet mestrer stekingen. 

Koking

Barnet må mestre bruk av kokeplatene, og bør ikke gå fra kjelen under oppkoking, slik at det koker over. Barnet må også lære å justere varmen på kokeplatene. Grytekluter er greit å ha for at barnet ikke skal brenne seg når hun eller han for eksempel skal helle ut kokende vann i vasken. Gi gjerne barnet ansvar for koking av pasta eller poteter neste gang du lager middag, så barnet får øvd seg litt mens du er tilstede.

Bruk av stekeovn

Stekeovn er en relativt enkel tilberedningsmåte, men for barn som aldri har brukt en stekeovn, trengs det litt hjelp i starten. Lær barnet å ta ut alle stekebrettene fra ovnen før de setter den på. Vis hvordan man slår på over- og undervarme, samt varmluft, og hvordan de stiller inn gradene. Barnet må bruke grytekluter til varme stekebrett og former i ovnen. Barnet må dessuten lære hvor det er greit å sette fra seg varme stekebrett som tas ut fra ovnen.

Fylte paprika

 

Bruk av blender, stavmikser, foodprosessor og kjøkkenmaskin

Det viktigste å tenke over her er sikkerheten. Skarpe blader på blender og stavmikser kan være skummelt i nærheten av små barnehender. Lær barnet ditt at man ikke skal ta på knivene, spesielt ikke når stikkontakten er i. Det er også viktig at lokket alltid sitter godt på, før man setter i stikkontakten og kjører blenderen. Barnet bør få opplæring i å bruke de ulike maskinene før barnet kan lage oppskriftene hvor disse maskinene blir brukt.  

Miljøfoto matstart - etter skoletid mat


Tidtaker eller stoppeklokke

Sørg for å ha en tidtaker på kjøkkenet. Et tidsur eller en nedtellingsfunksjon på mobil, eller nettbrett, hjelper barnet å holde tiden underveis i matlagingen. Tidtakeren kan også hjelpe barnet slik at maten ikke blir glemt på kokeplaten eller i stekeovnen.

Restemat

Barnet bør lære å ta vare på maten på en god måte. Hvordan den oppbevares riktig, både før og etter matlagingen, og hvordan man kan bruke opp restene. Legg til rette for at barnet kan bruke restene fra gårsdagens middag, eller kok opp litt ekstra ris eller pasta slik at de kan lage seg et enkelt måltid etter skoletid. På MatStart finner barna flere oppskrifter som tar utgangspunkt i at det finnes ferdigkokt ris og pasta i kjøleskapet, og ellers tips om bruk av restemat.

 

- Slipp barna løs!

Hilsen oss i MatPrat og MatStart

Andres meninger

Loading...

  • ,

    • MatStart

Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!