Hopp til hovedinnhold

Middagsrester i matpakka

Digge middagsrester, som pasta- og risretter, er supre i matpakka. Det som er viktig, er å oppbevare restene riktig slik at maten er trygg å spise som skolemat. Her forklarer vi deg hvordan du gjør dette.

Pasta og ris som restemat

Har dere rester av pasta eller ris fra middagen er det viktig å avkjøle restene raskt, for så å sette dem kaldt inn i kjøleskapet. Ferdigkokt pasta og ris som står lenge i romtemperatur kan nemlig utvikle bakterier som kan gjøre oss alvorlig matforgiftet. Disse bakteriene overlever i høye temperaturer. Når temperaturen synker, vil de begynne å vokse. Bakteriene kan vi ikke lukte eller smake, og vil heller ikke forsvinne når vi varmer opp maten.

Om du husker å avkjøle restene rett etter middagen, er det ingenting i veien for å spise restene senere – som i matpakken dagen etter. Avkjøl maten helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være trygt å ha med restene i matpakken dagen etter. Pakk med et kjøleelement sammen med matboksen i sekken, slik at restene holdes kjølig. Det beste er om dere har tilgang til et kjøleskap på skolen, slik at matboksen kan stå der frem til lunsjpausen.

Du kan også varme opp matrester fra kjøleskapet og spise etter skolen, eller til middag. Couscous og bulgur bør behandles på samme måte.

Når du vet dette kan du være med på å redde restene, og unngå at god mat havner i søpla!

 MatPrat

Tips:

  • Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Da øker temperaturen inni kjøleskapet, og all maten i kjøleskapet blir fortere dårlig.
  • Kjøl ned maten raskt, for bakteriene trives godt i romtemperatur. Fyll for eksempel kaldt vann i oppvaskkummen og sett kjelen/skålen med det du har laget nedi.
  • Pakk inn restene i en tett boks eller i en skål med folie over. Restene holder seg som regel et par dager i kjøleskapet.
  • Forslag til middagsrester i matpakken kan for eksempel være: tacorester, lasagne, pastasalat, pizza og fiskegrateng
  • Egentlig kan alt du spiser til middag også spises i matpakken dagen etter!

Matpakkewrap

Fresh matpakke

Matpakker holder seg fint noen timer i romtemperatur uten at det går utover holdbarheten på maten, men det er noen triks du kan gjøre for at den skal holde seg god og frisk i løpet av dagen:

Lager du matpakken kvelden før så må den legges i kjøleskapet natten over. På denne måten holder den seg fin og smaker like godt som nylaget. Ta den ut og legg den i sekken rett før du går til skolen, så holder den seg godt lengst mulig. Legg ved et kjøleelement eller en flaske med frossent vann, så holder matpakken seg kald i sekken mens du har skoletime.

Husk at du alltid må vaske hendene før du lager matpakken og før du spiser matpakken på skolen. På denne måten unngår du å bli syk. 

 matstart

Nå har du kanskje noe du kan lære mamma eller pappa?

Andres meninger

Skriv din mening Vi sjekker kommentarer og svarer på spørsmål mellom kl 9-15
Loading...

  • ,

    • MatStart

Fortell andre hva du mener om artikkelen
Hva synes du om oppskriften?

Upassende innhold fjernes.