Hva kan du gjøre for å ikke kaste mat?

Har du tenkt på hva du og familien din kan gjøre for å ikke kaste så mye mat? Lær mer om hvordan du kan kaste mindre mat, og hvordan du kan trylle om rester til supergode nye retter!

Se, lukt og smak!

Noe av det enkleste du og jeg kan gjøre for å ikke kaste mat, er å se, lukte og smake på maten for å sjekke om den kan spises! Datomerkingen på maten som heter «best før» er ofte satt lenge før varen egentlig går ut på dato. Hvis du har en melkekartong i kjøleskapet som har gått ut på dato, burde du starte med å se om den kan drikkes. Ser den bra ut? Da kan du ta i bruk nesa og lukte. Lukter den greit? Ja, da kan du gå videre til å smake på den! Hvis den smaker som vanlig melk, kan du trygt drikke den! Mat som har passert «siste forbruksdag» skal helst ikke spises. Det beste du kan gjøre her er å spise maten før den passerer datoen for siste forbruksdag, eller fryse den før «siste forbruksdag».

Visste du at mat som yoghurt, rømme, ost og melk ofte kan spises flere uker etter det har gått ut på dato? Disse varene er merket med «best før», men holder seg som regel også godt over «best før»-datoen om de blir oppbevart riktig. Her er det bare å bruke sansene: se, lukt og smak! 

Lag god mat av rester!

Rester kan være både råvarer vi har til overs, og rester av matretter som vi har laget. Rester fra tacomiddagen kan for eksempel brukes i en omelett eller på et ostesmørbrød.

Eller hva med å lage minitacos? Rester av fisk passer godt til å lage en fiskegrateng.

Vi kaster mye frukt og grønnsaker. Hvis vi har grønnsaker til overs, kan vi lage en suppe eller bruke grønnsakene som fyll på en pizza.

Brød er noe av det vi kaster aller mest av. Av tørt brød kan vi lage arme riddere eller ostesmørbrød, eller vi kan lage brødkrutonger som vi kan ha i en salat. 

Trygg restemat

Restematen må selvfølgelig være trygg. For at vi ikke skal bli dårlige av middagsrester, må vi behandle restene riktig. God kjøkkenhygiene er viktig uansett hvilken type mat vi lager. Husker du hva som er god kjøkkenhygiene? Her er i
tillegg noen tips for å holde matrestene trygge:

  • Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Da øker temperaturen inni kjøleskapet, og da blir all maten i kjøleskapet fortere dårlig.
  • Kjøl ned maten raskt. Bakteriene trives godt i romtemperatur. Fyll for eksempel kaldt vann i oppvaskkummen og sett kjelen nedi.
  • Pakk inn restene i en tett boks eller i en skål med folie over. Restene holder seg som regel et par dager i kjøleskapet.
  • Varm opp restene skikkelig før du spiser dem. De skal være rykende varme – aller helst skal de koke!

Psst! Har du et par brune bananer liggende? Da kan du lage deilige bananpannekaker! Bananpannekaker blir ekstra søte om du bruker overmodne bananer. Egg som har passert «best før» dato kan også brukes her. Du kan også bruke de overmodne bananene i en bananmilkshake, og kanskje finner du en melk som har passert «best før»-dato i kjøleskapet som også kan brukes i milkshaken?