Hopp til hovedinnhold

Bli med å feir samenes nasjonaldag

Visste du at vi feirer to nasjonaldager i Norge? 17. mai og 6. februar! 17. mai er grunnlovsdagen og 6. februar er samenes nasjonaldag.

Foto: Wil Lee-Wright/ Oi!

Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag er felles for alle samer, enten de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland. Dagen er en feiring for å markere det første samiske landsmøte som ble holdt i Trondheim i 1917. Dette var første gang i historien at samer kom sammen fra hele Sápmi (samisk område nord i Norge, Sverige, Finland og Russland) for å arbeide for felles samiske saker over landegrensene. Her i landet har samene tradisjonelt holdt til i Nord-Norge og Trøndelag, mens det i dag bor samer over hele landet.  

Feiringen av dagen markeres på ulikt vis der det er samiske bosettinger. Barnehager og skoler har gjerne samiske tema og prosjekter i tiden før dagen. Kanskje du har hatt det i klassen din?

 

Samisk festmat

To ting som har påvirket matvanene til den samiske befolkningen er hvor i landet de har bodd og selvsagt familietradisjoner. Noen har drevet med jakt, mens andre har drevet med fiske. Felles er at det alltid har vært viktig å utnytte hele råvaren.

Bidos

Bidos er navnet på samenes tradisjonelle festmat; en gryte med kokt reinkjøtt, potet og grønnsaker. 

For flere samiske familier har reindrift vært vanlig i mange generasjoner, og er det enda i dag. Slik at en fin måte å feire den samiske nasjonaldagen kan være å lage et godt måltid med reinkjøtt sammen med familien din. Samisk mat er en super mulighet til å bli bedre skjent med både samisk kultur og historie.

Her har du noen av våre favorittretter med reinsdyrskav: finnbiff, wraps og suovas i pitabrød. Reinsdyrskav er tynne skiver reinkjøtt, som kjøpes frossent og bør stekes halvtint for å få best resultat. Suovas er den røkte utgaven av skav. 

 

Lihkku beivviin!
(gratulerer med dagen på nord-samisk)

Andres meninger

Skriv din mening Vi sjekker kommentarer og svarer på spørsmål mellom kl 9-15
Loading...

  • ,

    • MatStart

Fortell andre hva du mener om artikkelen
Hva synes du om oppskriften?

Upassende innhold fjernes.