Finnbiff er tradisjonsmat. Her lager vi en god gryte servert med potetmos. Her skal du steke og koke ting samtidig, så det kan være greit å se gjennom oppskriften før du starter, slik at du har kontroll. Det går også an å koke litt brokkoli ved siden av, hvis du vil. Du kan godt ha litt friske urter som timian oppå.
Fyll en stor kjele halvfull med vann. Skyll og skrell potetene over vasken og legg dem i kjelen med vann. Husk å kaste skallet i søpla når du er ferdig.
Du trenger
Sett kjelen på kokeplaten og skru på full varme. Når det koker, skru ned varmen til middels slik at det ikke koker over. Kok potetene i ca. 20 minutter.
Nå kan du gjøre klart ingrediensene til gryta. Vei opp reinsdyrskav og sopp. Skavet kan stå å tine litt, mens du gjør klar resten av ingrediensene.
Skjær sopp i båter. Hvis de er store kan du skjære dem i fire, og hvis de er litt mindre holder det å skjære dem i to. Legg båtene i en bolle eller på en tallerken.
Skjær purre i tynne skiver. Pass på fingrene dine, som vist på bidet, slik at du ikke skjærer deg.
Ha purreskivene i et dørslag (sil) og skyll dem godt til sand og jord er borte. La den renne godt av seg mens du fortsetter med oppskriften.
Du kan godt skylle det i to omganger.
Sett frem en stekepanne og sett den på en stekeplate. Sett frem en gryte i nærheten. Skru stekeplaten til stekepannen på høy varme, og ha i smør når panna er varm.
Ha i litt av reinsdyrskavet når smøret slutter å bruse. Hvis du lager til 4 porsjoner, kan du steke kjøttet i tre eller fire omganger, slik at det ikke blir for mye i panna. Strek skavet til det har en fin brunfarge, ca. 3 minutter.
Ha det stekte skavet over i kjelen. La stekefettet være igjen i stekepannen, eller ha i litt mer smør, og stek resten av skavet på samme måte. Hvis det blir for varmt i panna, må du skru ned varmen litt.
Nå kan du steke soppen. Hvis du trenger det, kan du ha i litt mer smør. Når soppen er fin og gyllen, kan du ha den oppi gryta med kjøttet. Sett stekepannen til vask, og trekk gryta over på den varme stekeplaten.
Ha purren i gryta, og hell på vann. Sørg for at kokeplaten står på full varme, for å få gryta til å koke. Bruk en sleiv til å blande alt sammen.
Skru ned platen til lav varme når det har kokt opp. Rør litt rundt. La det småkoke i 15 minutter.
Hvordan går det med potetene? Når potetene har kokt i 20 minutter: sjekk om de er ferdige ved å stikke en gaffel i en potet. Hvis gaffelen går lett inn og ut er de ferdige og klare til å moses.
Slå av kokeplaten når potetene er ferdige. Hell vann og poteter over i et dørslag. Bruk grytekluter, hvis håndtakene er varme. Legg potene tilbake i den tomme kjelen.
Husk å slå av kokeplaten.
Sett kjelen tilbake på kokeplaten. Ha smør eller margarin i kjelen. Ha i salt og pepper.
Ta en pekefinger og en tommeltott i saltet eller pepperet og klyp fingrene sammen. Den mengden som blir fanget mellom fingrene dine er en "klype".
Mål opp melk og ha i kjelen.
Bruk en potetmoser til å mose potetene. Nå er potetmosen klar. Skru platen på lav varme og la den stå å kose seg, til du er ferdig med gryta. Rør gjerne litt i potetmosen underveis, slik at du er sikker på at den ikke brenner seg.
Rør sammen rømme, melk og hvetemel, slik at det blir en fin og klumpefri blanding.
Knus einebær med en liten skål eller i en morter.
Ha einebærene, salt og pepper i rømmeblandingen.
Ha rømmeblandingen i gryta.
Det smaker også godt med et par ss solbærsaft i gryta.
Skru varmen på fullt igjen, slik at gryta koker. Når det koker, skru ned varmen til middels. La det småkoke i ca. 10 minutter. Server den ferdige finnbiffen med potetmos, tyttebærsyltetøy, og litt frisk timian.
Da svir det seg ikke.
Husk å skru av begge platene!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt for nye kommentarer!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.