Maki med laks og agurk
Her viser vi deg hvordan du lager maki sushi, som er en rullet sushi. Det er kjempegodt, og du kan gjerne være kreativ og fylle de med ulike typer fisk og sjømat. Varier gjerne med mango, agurk, avokado og vårløk. Får du ikke tak i sushiris kan du også bruke grøtris. Kanskje du kan invitere noen på sushi-verksted?
Utstyr
-
Desilitermål
-
Dørslag
-
Bolle
-
Stoppeklokke
-
Kjele med lokk
-
Sleiv
-
Skål
-
Teskje
-
Spiseskje
-
Fat med høye kanter
-
Skjærefjøl
-
Kokkekniv
-
Tallerken
-
Tallerken
-
Bambusmatte
-
Mål opp ris, og ha i et dørslag. Skyll risen godt under rennende, kaldt vann.
Du trenger
-
sushiris:
-
6
dl
-
Ha risen i en bolle med kaldt vann. La stå i 20 minutter.
-
Hell så risen tilbake i dørslaget, for å sile av vannet. Ha risen over i en kjele. Mål opp vann og ha i kjelen sammen med risen (det skal være like mye vann som ris).
-
Sett platen på høy varme, og kok opp risen. La den koke i 4 minutter. Rør underveis, slik at risen ikke setter seg fast.
-
-
Skru så ned varmen, til lav varme. Ha på lokk og la risen stå i 15 minutter, til alt vannet er absorbert.
-
-
Lag sushieddik: rør sammen sukker, salt og riseddik, til alt er oppløst.
Du trenger
-
sukker:
-
1,5
ss
,
-
salt:
-
0,5
ts
,
-
riseddik:
-
4
ss
-
Skru av platen når risen er klar. Ha risen over på et fat med høye kanter. Hell sushieddikken over risen og bland forsiktig inn med en skje eller en sleiv.
-
-
Fukt et rent kjøkkenhåndkle med kaldt vann og dekk til risen, slik at den ikke tørker. Sett til siden, og avkjøl.
-
Når risen begynner å bli avkjølt kan du gjøre klar grønnsaker og fisk. Skyll agurk. Skjær av den mengden du trenger, og del den gjerne i mindre biter. Skjær agurkbitene først i tre, og kutt den i staver, slik som vist på bildet. Legg stavene på et fat eller på en tallerken.
Du trenger
-
agurk:
-
0,5
stk.
-
Del avokado og ta vekk steinen.
Du trenger
-
avokado:
-
1
stk.
-
Skjær avokadoen i tynne skiver og del gjerne opp skivene, slik at du får strimler. Legg strimlene sammen med agurken.
-
Legg fisken på en ren skjærefjøl. Bruk en skarp kniv og skjær fisken i strimler. Legg strimlene over på en tallerken eller et fat.
Du trenger
-
laksefilet uten bein:
-
250
g
-
Sett frem ris, fisk, grønnsaker, noritang, en bambusmatte og en skål med litt kaldt vann. Nå skal du rulle maki:)!
Du trenger
-
nori (grønne ark som brukes til maki):
-
6
stk.
,
-
vann:
-
litt
-
Vil du se en film av hvordan du ruller sammen? For å se trinn-for trinn, gå videre i oppskriften.
-
Legg et ark noritang på bambusmatten. Dypp hendene dine litt i vann og fordel et lag ris utover arket med hendene dine. Fordel risen utover, men unngå å legge ris helt ut i kanten øverst på noritangen.
-
Legg strimler av laks, avokado og agurk ved siden av hverandre på risen.
-
Ha litt vann fingeren og gni det utover på den øverste kanten av noritangen. Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake og klem godt sammen.
-
Ta de ut av bambusmatten. Skjer hver rull i skiver. Du kan også legge makirullene i kjøleskap etter hvert som de blir ferdige, og så skjære alle rullene i skiver helt til slutt. Server med soyasaus, wasabi og ingefær.
Du trenger
-
soyasaus:
-
til servering
,
-
wasabi:
-
til servering
,
-
syltet ingefær:
-
til servering
-
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt mellom 1. juli og 9. august. God sommer!