Fiskeboller i hvit saus
Fiskeboller i hvit saus med poteter og gulrøtter er kjempegod hverdagsmat. Her skal du lage hvit saus fra bunnen av! Det er ganske kult. Du skal også koke poteter og rive gulrøtter. Kjøper du fiskeboller som kommer i kraft, så kan du bruke det til å spe i sausen. Smaksett gjerne sausen med litt karri, hvis du vil!
Utstyr
-
Kjele
-
Skreller
-
Stoppeklokke
-
Rivjern
-
Tallerken
-
Boksåpner
-
Spiseskje
-
Desilitermål
-
Visp
-
Teskje
-
Gaffel
-
Pastasleiv
-
Bolle
-
Bolle
-
Fyll en stor kjele halvfull med vann.
Du trenger
-
vann:
-
til koking
-
Skyll og skrell potetene over vasken og legg dem i kjelen med vann. Husk å kaste skallet i søpla når du er ferdig. Du kan også koke potetene med skall, hvis du vil det.
-
Sett kjelen på platen og skru på full varme. Når vannet koker kan du skru ned varmen litt, slik at det ikke koker over. Potetene skal koke i ca. 20 minutter.
-
Skyll gulrot i kaldt vann. Skrell av det ytterste skallet.
Du trenger
-
gulrot:
-
6
stk.
-
Riv gulrot på en tallerken. Sett tallerkenen inn i kjøleskapet, til du er klar for servering.
-
Finn frem fiskebollene. Åpne opp boksen (forsiktig, da den kan ha karpe kanter!). Mål opp fiskebollekraften. Hvis du lager til 4 porsjoner, så kan du bruke mengden som er i boksen. Et tips er å bruke en skje, for å holde igjen fiskebollene, når du heller ut kraften.
Du trenger
-
kraft fra fiskeboller:
-
2,5
dl
,
-
hermetiske fiskeboller:
-
1
boks
-
Finn frem smør, hvetemel og melk (melken kan du måle opp i samme beholder som kraften), slik at du har det helt klart - for nå skal du sette i gang med sausen. Sett en kjele på en annen plate og skru på middels varme. Ha i smør og la det smelte.
Du trenger
-
smør:
-
2
ss
,
-
hvetemel:
-
3
ss
,
-
melk:
-
2,5
dl
-
Når smøret har smeltet, kan du røre inn melet. Da kommer alt til å "klumpe" seg sammen til en tykk grøt.
-
Spe med kraft- og melkeblandingen (ha i litt og litt), mens du rører godt. La sausen stå å småkoke i ca. 10 minutter, til den begynner å tykne (den skal være ganske tykk, slik som på bildet). Hvis du syns sausen er for tykk kan du ha i litt mer melk eller kraft.
-
Når sausen har tyknet kan du ha i krydder (salt, hvit pepper og muskatnøtt), og bland det inn.
Du trenger
-
salt:
-
0,25
ts
,
-
malt hvit pepper:
-
0,25
ts
,
-
karri:
-
smak til med litt
,
-
malt muskat:
-
0,25
ts
-
Ha i fiskebollene og la de ligge i sausen de er gjennomvarme (eller du til du er ferdig med resten).
-
Sjekk at potetene er gjennomkokte ved å stikke en gaffel i en potet. Hvis gaffelen går lett inn og ut er den ferdig.
Er potetene fortsatt litt harde?
Sett tiden til 5 minutter til og sjekk på nytt.
-
Skru av platen. Ta potetene ut av det varme vannet med en pastasleiv og legg dem i en serveringsbolle, eller rett på tallerkenen. Server fiskebollene i sausen med poteter og gulrøtter. Dryss over litt karrikrydder og eventuelt litt urter.
-
-
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt mellom 1. juli og 9. august. God sommer!