Fyll en stor kjele halvfull med vann.
UTSTYR
  • Kjele
    Kjele

Steg

1

Fyll en stor kjele halvfull med vann.

Du trenger
vann:
til koking
Skyll og skrell potetene over vasken og legg dem i kjelen med vann. Husk å kaste skallet i søpla når du er ferdig. Du kan også koke potetene med skall, hvis du vil det.
UTSTYR
  • Skreller
    Skreller

Steg

2

Skyll og skrell potetene over vasken og legg dem i kjelen med vann. Husk å kaste skallet i søpla når du er ferdig. Du kan også koke potetene med skall, hvis du vil det. 

Du trenger
potet:
8 stk.
Sett kjelen på platen og skru på full varme. Når vannet koker kan du skru ned varmen litt, slik at det ikke koker over. Potetene skal koke i ca. 20 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

3

Sett kjelen på platen og skru på full varme. Når vannet koker kan du skru ned varmen litt, slik at det ikke koker over. Potetene skal koke i ca. 20 minutter. 

Skyll gulrot i kaldt vann. Skrell av det ytterste skallet.

Steg

4

Skyll gulrot i kaldt vann. Skrell av det ytterste skallet. 

Du trenger
gulrot:
6 stk.
Riv gulrot på en tallerken. Sett tallerkenen inn i kjøleskapet, til du er klar for servering.
UTSTYR
  • Rivjern
    Rivjern
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

5

Riv gulrot på en tallerken. Sett tallerkenen inn i kjøleskapet, til du er klar for servering.

Finn frem fiskebollene. Åpne opp boksen (forsiktig, da den kan ha karpe kanter!). Mål opp fiskebollekraften. Hvis du lager til 4 porsjoner, så kan du bruke mengden som er i boksen. Et tips er å bruke en skje, for å holde igjen fiskebollene, når du heller ut kraften.
UTSTYR
  • Boksåpner
    Boksåpner

Steg

6

Finn frem fiskebollene. Åpne opp boksen (forsiktig, da den kan ha karpe kanter!). Mål opp fiskebollekraften. Hvis du lager til 4 porsjoner, så kan du bruke mengden som er i boksen. Et tips er å bruke en skje, for å holde igjen fiskebollene, når du heller ut kraften.

Du trenger
kraft fra fiskeboller:
2,5 dl ,
hermetiske fiskeboller:
1 boks
Finn frem smør, hvetemel og melk (melken kan du måle opp i samme beholder som kraften), slik at du har det helt klart - for nå skal du sette i gang med sausen. Sett en kjele på en annen plate og skru på middels varme. Ha i smør og la det smelte.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Kjele
    Kjele
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

7

Finn frem smør, hvetemel og melk (melken kan du måle opp i samme beholder som kraften), slik at du har det helt klart - for nå skal du sette i gang med sausen. Sett en kjele på en annen plate og skru på middels varme. Ha i smør og la det smelte. 

Du trenger
smør:
2 ss ,
hvetemel:
3 ss ,
melk:
2,5 dl
Når smøret har smeltet, kan du røre inn melet. Da kommer alt til å
UTSTYR
  • Visp
    Visp

Steg

8

Når smøret har smeltet, kan du røre inn melet. Da kommer alt til å "klumpe" seg sammen til en tykk grøt.

Spe med kraft- og melkeblandingen (ha i litt og litt), mens du rører godt. La sausen stå å småkoke i ca. 10 minutter, til den begynner å tykne (den skal være ganske tykk, slik som på bildet). Hvis du syns sausen er for tykk kan du ha i litt mer melk eller kraft.

Steg

9

Spe med kraft- og melkeblandingen (ha i litt og litt), mens du rører godt. La sausen stå å småkoke i ca. 10 minutter, til den begynner å tykne (den skal være ganske tykk, slik som på bildet). Hvis du syns sausen er for tykk kan du ha i litt mer melk eller kraft.

Når sausen har tyknet kan du ha i krydder (salt, hvit pepper og muskatnøtt), og bland det inn.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

10

Når sausen har tyknet kan du ha i krydder (salt, hvit pepper og muskatnøtt), og bland det inn. 

Du trenger
salt:
0,25 ts ,
malt hvit pepper:
0,25 ts ,
karri:
smak til med litt (valgfritt) ,
malt muskat:
0,25 ts
Ha i fiskebollene og la de ligge i sausen de er gjennomvarme (eller du til du er ferdig med resten).

Steg

11

Ha i fiskebollene og la de ligge i sausen de er gjennomvarme (eller du til du er ferdig med resten).

Sjekk at potetene er gjennomkokte ved å stikke en gaffel i en potet. Hvis gaffelen går lett inn og ut er den ferdig.
UTSTYR
  • Gaffel
    Gaffel

Steg

12

Sjekk at potetene er gjennomkokte ved å stikke en gaffel i en potet. Hvis gaffelen går lett inn og ut er den ferdig.

Sett tiden til 5 minutter til og sjekk på nytt.

Skru av platen. Ta potetene ut av det varme vannet med en pastasleiv og legg dem i en serveringsbolle, eller rett på tallerkenen. Server fiskebollene i sausen med poteter og gulrøtter. Dryss over litt karrikrydder og eventuelt litt urter.
UTSTYR
  • Pastasleiv
    Pastasleiv
  • Bolle
    Bolle
  • Bolle
    Bolle

Steg

13

Skru av platen. Ta potetene ut av det varme vannet med en pastasleiv og legg dem i en serveringsbolle, eller rett på tallerkenen. Server fiskebollene i sausen med poteter og gulrøtter. Dryss over litt karrikrydder og eventuelt litt urter.