Hopp til hovedinnhold
steg 1

Steg

1

Fyll en stor kjele halvfull med vann. Skyll og skrell potetene over vasken og legg dem i kjelen med vann. Husk å kaste skallet i søpla når du er ferdig.

Du trenger

vann:
til koking ,
potet:
10 stk.
steg 2

Steg

2

Sett kjelen på kokeplaten og skru på full varme. Når det koker, skru ned varmen til middels slik at det ikke koker over. Kok potetene i ca. 20 minutter.

steg 3

Steg

3

Nå kan du gjøre klart ingrediensene til gryta. Vei opp reinsdyrskav og sopp. Skavet kan stå å tine litt, mens du gjør klar resten av ingrediensene.

Du trenger

reinsdyrskav:
800 g ,
frisk sjampinjong:
300 g
steg 4

Steg

4

Skjær sopp i båter. Hvis de er store kan du skjære dem i fire, og hvis de er litt mindre holder det å skjære dem i to. Legg båtene i en bolle eller på en tallerken.

steg 5

Steg

5

Skjær purre i tynne skiver. Pass på fingrene dine, som vist på bidet, slik at du ikke skjærer deg.

Du trenger

purre:
1 stk.
steg 6

Steg

6

Ha purreskivene i et dørslag (sil) og skyll dem godt til sand og jord er borte. La den renne godt av seg mens du fortsetter med oppskriften.

Du kan godt skylle det i to omganger.

steg 7

Steg

7

Sett frem en stekepanne og sett den på en stekeplate. Sett frem en gryte i nærheten. Skru stekeplaten til stekepannen på høy varme, og ha i smør når panna er varm.

Du trenger

smør:
2 ss
steg 8

Steg

8

Ha i litt av reinsdyrskavet når smøret slutter å bruse. Hvis du lager til 4 porsjoner, kan du steke kjøttet i tre eller fire omganger, slik at det ikke blir for mye i panna. Strek skavet til det har en fin brunfarge, ca. 3 minutter.

steg 9

Steg

9

Ha det stekte skavet over i kjelen. La stekefettet være igjen i stekepannen, eller ha i litt mer smør, og stek resten av skavet på samme måte. Hvis det blir for varmt i panna, må du skru ned varmen litt.

steg 10

Steg

10

Nå kan du steke soppen. Hvis du trenger det, kan du ha i litt mer smør. Når soppen er fin og gyllen, kan du ha den oppi gryta med kjøttet. Sett stekepannen til vask, og trekk gryta over på den varme stekeplaten.

Du trenger

smør:
1 ss
steg 11

Steg

11

Ha purren i gryta, og hell på vann. Sørg for at kokeplaten står på full varme, for å få gryta til å koke. Bruk en sleiv til å blande alt sammen.

Du trenger

vann:
3 dl
steg 12

Steg

12

Skru ned platen til lav varme når det har kokt opp. Rør litt rundt. La det småkoke i 15 minutter.

steg 13

Steg

13

Hvordan går det med potetene? Når potetene har kokt i 20 minutter: sjekk om de er ferdige ved å stikke en gaffel i en potet. Hvis gaffelen går lett inn og ut er de ferdige og klare til å moses.

steg 14

Steg

14

Slå av kokeplaten når potetene er ferdige. Hell vann og poteter over i et dørslag. Bruk grytekluter, hvis håndtakene er varme. Legg potene tilbake i den tomme kjelen.

steg 16

Steg

15

Sett kjelen tilbake på kokeplaten. Ha smør eller margarin i kjelen. Ha i salt og pepper.

Du trenger

smør:
1 ss ,
salt:
1 klype ,
pepper:
1 klype

Ta en pekefinger og en tommeltott i saltet eller pepperet og klyp fingrene sammen. Den mengden som blir fanget mellom fingrene dine er en "klype".

steg 17

Steg

16

Mål opp melk og ha i kjelen.

Du trenger

melk:
2,5 dl
steg 18

Steg

17

Bruk en potetmoser til å mose potetene. Nå er potetmosen klar. Skru platen på lav varme og la den stå å kose seg, til du er ferdig med gryta. Rør gjerne litt i potetmosen underveis, slik at du er sikker på at den ikke brenner seg.

steg 19

Steg

18

Rør sammen rømme, melk og hvetemel, slik at det blir en fin og klumpefri blanding.

Du trenger

lettrømme:
5 ss ,
melk:
1 dl ,
hvetemel:
2 ss
steg 20

Steg

19

Knus einebær med en liten skål eller i en morter.

Du trenger

einebær:
6 stk.
steg 21

Steg

20

Ha einebærene, salt og pepper i rømmeblandingen.

Du trenger

salt:
1 ts ,
pepper:
0,5 ts
steg 22

Steg

21

Ha rømmeblandingen i gryta.

Det smaker også godt med et par ss solbærsaft i gryta.

steg 23

Steg

22

Skru varmen på fullt igjen, slik at gryta koker. Når det koker, skru ned varmen til middels. La det småkoke i ca. 10 minutter. Server den ferdige finnbiffen med potetmos, tyttebærsyltetøy, og litt frisk timian.

Du trenger

tyttebærsyltetøy:
så mye du har lyst på ,
frisk timian:
til servering

Da svir det seg ikke.