Supergode hjemmelagede rundstykker som du kan lage helt selv! Hvis du vil lage grove rundstykker, kan du bytte ut halvparten av melet med grovt sammalt hvetemel. Denne oppskriften gir ca. 8 rundstykker.
Denne oppskriften gir 1 porsjoner
Sett en kjele på stekeplaten. Ha i smør eller margarin. Skru stekeplaten på middels varme. Varm opp til smøret har smeltet.
Du trenger
Når smøret har smeltet: Mål opp melk og ha i kjelen. La det varme seg i et par sekunder til blandingen er fingervarm og trekk kjelen bort fra den varme platen.
Bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på så du ikke brenner deg.
Hvis den kjennes for varm, kan du la den avkjøle seg litt.
Husk å skru av platen!
Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. Hell melkeblandingen i bakebollen.
Du kan også blande og elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.
Mål opp gjær. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen. Rør rundt i bollen med en gaffel, slik at gjæren løser seg opp.
Mål opp hvetemel og salt, og ha det i bakebollen.
Bytt ut halvparten av melet med sammalt hvete.
Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne en deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.
La deigen hvile på et lunt sted, under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.
Dryss litt mel på bakebordet, hvis det trengs, og skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape.
Elt deigen lett sammen og trill den til en pølse. Del pølsa i 8 like deler (emner). Et godt tips er å først dele pølsa i to, og så dele hver del i fire.
Trill glatte, fine rundstykker og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter.
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 220 °C. Bruk over- og undervarme.
Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.
Selv om du skalerer opp oppskriften, er det ikke sikkert at du trenger mer en ett egg til pensling:)
Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 20 minutter, til de er gyllene.
Husk å ta tiden!
Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta brettet ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg rundstykkene over på risten, og la dem ligge til de er avkjølt.
Husk å skru av ovnen!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din
Upassende innhold fjernes.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.