Sett en kjele på stekeplaten. Ha i smør eller margarin. Skru stekeplaten på middels varme. Varm opp til smøret har smeltet.
UTSTYR
  • Liten kjele
    Liten kjele
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

1

Sett en kjele på stekeplaten. Ha i smør eller margarin. Skru stekeplaten på middels varme. Varm opp til smøret har smeltet.

Du trenger
smør:
1 ss
Når smøret har smeltet: Mål opp melk og ha i kjelen. La det varme seg i et par sekunder til blandingen er fingervarm og trekk kjelen bort fra den varme platen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

2

Når smøret har smeltet: Mål opp melk og ha i kjelen. La det varme seg i et par sekunder til blandingen er fingervarm og trekk kjelen bort fra den varme platen. 

Du trenger
melk:
2 dl
Bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på så du ikke brenner deg.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på så du ikke brenner deg.

Hvis den kjennes for varm, kan du la den avkjøle seg litt.

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. Hell melkeblandingen i bakebollen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

4

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. Hell melkeblandingen i bakebollen.

Du kan også blande og elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp gjær. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen. Rør rundt i bollen med en gaffel, slik at gjæren løser seg opp.
UTSTYR
  • Gaffel
    Gaffel

Steg

5

Mål opp gjær. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen. Rør rundt i bollen med en gaffel, slik at gjæren løser seg opp.

Du trenger
gjær:
0,5 pk
Mål opp hvetemel og salt, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Teskje
    Teskje

Steg

6

Mål opp hvetemel og salt, og ha det i bakebollen.

Du trenger
hvetemel:
5 dl ,
salt:
0,5 ts

Bytt ut halvparten av melet med sammalt hvete.

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne en deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Slikkepott
    Slikkepott

Steg

8

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne en deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen. 

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

La deigen hvile på et lunt sted, under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle

Steg

9

La deigen hvile på et lunt sted, under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Dryss litt mel på bakebordet, hvis det trengs, og skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

10

Dryss litt mel på bakebordet, hvis det trengs, og skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape.

Du trenger
hvetemel:
til utbaking
Elt deigen lett sammen og trill den til en pølse. Del pølsa i 8 like deler (emner). Et godt tips er å først dele pølsa i to, og så dele hver del i fire.

Steg

11

Elt deigen lett sammen og trill den til en pølse. Del pølsa i 8 like deler (emner). Et godt tips er å først dele pølsa i to, og så dele hver del i fire.

Trill glatte, fine rundstykker og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
UTSTYR
  • Bakepapir
    Bakepapir
  • Langpanne
    Stekebrett

Steg

12

Trill glatte, fine rundstykker og legg dem på et stekebrett med bakepapir.

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle

Steg

13

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter.

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 220 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

14

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 220 °C. Bruk over- og undervarme.

Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp
  • Pensel
    Pensel

Steg

15

Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.

Du trenger
egg:
1 stk.

Selv om du skalerer opp oppskriften, er det ikke sikkert at du trenger mer en ett egg til pensling:)

Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 20 minutter, til de er gyllene.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

16

Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 20 minutter, til de er gyllene. 

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta brettet ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg rundstykkene over på risten, og la dem ligge til de er avkjølt.
UTSTYR
  • Rist
    Rist
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

17

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta brettet ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg rundstykkene over på risten, og la dem ligge til de er avkjølt.