Hva med å ta med venner eller søsken og lage disse morsomme kjeksene til jul? Vi har brukt små og store stjerneformede pepperkakeformer, slik at de store stjernene kan brukes til å henge i vinduet i en snor. Men, du kan bruke de formene du har og lage de slik du vil. Oppskriften gir ca. 30 kjeks, og da har vi beregnet to til hver, men det kan bli litt flere eller færre hvis du bruker andre former. Legger du kjeksene i en lufttett plastboks, vil de holde seg i en uke. Smøret du bruker i oppskriften skal være romtemperert, det betyr at det har stått ute på benken en stund slik at det er mykt.
Denne oppskriften gir 15 porsjoner
Mål opp romtemperert smør, del smøret i terninger og ha det over i en bolle.
Du trenger
Bruk et målebeger og mål opp sukker. Ha det i bollen med smør.
Sett kontakten til håndmikseren i støpselet.
Bland sammen smør og sukker med håndmikseren i 3 minutter. Da skal blandingen se slik ut som på bildet.
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. Visp godt sammen med håndmikseren.
Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.
Mål opp mel. Ha i salt, natron og vaniljesukker sammen med melet. Rør litt rundt med teskjeen slik at det blander seg.
Hell melblandingen i bollen med smør, sukker og egg.
Bland ingrediensene godt sammen med håndmikseren til deigen samler seg.
Bruk en slikkepott kna deigen sammen, slik at du får en stor deigklump.
Bruk slikkepotten og del deigen i 2 like store deler.
Pakk hver del inn i plastfolie. Legg de to deigene i kjøleskapet i minst 1 time.
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 180 °C. Bruk over- og undervarme.
Ta ut en av deigene fra kjøleskapet og ta vekk plasten.
Dryss mel på benken, legg deigen på melet og dryss litt mel over deigen. Melet hjelper til, slik at deigen ikke setter seg fast når du skal kjevle den ut.
Kjevle deigen ut til den er ca. 1 cm tykk.
Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget. Dryss på mer mel om du kjenner at deigen begynner å bli litt klissete.
Bruk en stor og en liten pepperkakeform, og stikk ut den store først. Sett den lille inni den store slik at kjeksene får et hull i midten. Vi har brukt stjerner, men du kan bruke det du har.
Fjern deigen rundt formene. Bruk en stekespade og løft kjeksene forsiktig over på et stekebrett med bakepapir.
Rull sammen deigrestene, kjevle ut på nytt og stikk ut nye kjeks. Fortsett til du har brukt opp deigen.
Ta den andre deigen ut av kjøleskapet og ta vekk plasten. Kjevle den ut på samme måte som den forrige og stikk ut flere kjeks. Legg kjeksene over på et til stekebrett med bakepapir.
Sett et brett med kjeks nederst i ovnen og stek i 5 minutter. Hvis du har laget litt mindre eller tynnere kjeks, kan det hende at de blir ferdige litt før. Følg derfor med på kjeksene underveis, slik at de ikke blir brent.
Husk å ta tiden!
Finn frem en rist og sett den på benken. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen når kjeksen er ferdig. Sett brettet på risten og la kjeksene hvile seg i noen minutter før du eventuelt flytter dem over på et brett eller noe annet.
Sett det andre brettet nederst i stekeovnen og stek i 5 minutter. Husk at hvis du har laget litt mindre eller tynnere kjeks, kan det hende at de blir ferdige litt før. Følg derfor med på kjeksene underveis, slik at de ikke blir brent.
Ta brettet ut av stekeovnen når kjeksen er ferdig stekt og sett det på risten til avkjøling. Dryss gjerne litt melis over kjeksene, som pynt.
Husk å skru av ovnen!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt for nye kommentarer!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.