Sjakkruter
Sjakkrutede kjeks! Disse er supersøte å lage til jul, eller resten av året. Smøret bør være romtemperert. Det betyr at det bør stå i romtemperatur en stund før du begynner, slik at det blir mykt. 1 porsjon gir ca. 25 kjeks. Hvem skal du dele disse med?
Ingredienser
Denne oppskriften gir 1 porsjoner
-
romtemperert smør:
200
g
-
hvetemel:
5
dl
-
sukker:
1
dl
-
vaniljesukker:
2
ts
-
kakaopulver:
1
ss
Utstyr
-
Food processor
-
Kniv
-
Desilitermål
-
Teskje
-
Spiseskje
-
Stekebrett
-
Bakepapir
-
Stoppeklokke
-
Rist
-
Gryteunderlag
-
Grytekluter
-
Stekespade
-
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk over- og undervarme.
-
Finn frem en food processor. Hvis du ikke har brukt food processoren før, kan det være greit å spørre en voksen om litt hjelp til å vise deg hvordan den fungerer.
-
Mål opp romtemperert smør, skjær i terninger og ha i bollen.
-
Mål opp mel, sukker og vaniljesukker, og ha i bollen.
Du trenger
-
hvetemel:
-
5
dl
,
-
sukker:
-
1
dl
,
-
vaniljesukker:
-
2
ts
-
Sett i kontakten til food processoren. Fest lokket godt. Kjør blandingen til alt har samlet seg til en fin deig.
-
Ta ut halvparten av deigen.
-
Ha kakaopulver i bollen. Fest lokket godt igjen, og kjør på nytt til kakaopulveret er godt blandet inn i deigen. På denne måten blir halvparten av deigen sjokoladefarget.
Du trenger
-
kakaopulver:
-
1
ss
-
Trekk ut stikkontakten, og ha deigen over på en bakebenk. Del hver deig i to, og rull ut fire lange pølser. Hvis deigen er litt smuldrete, kan du kna den litt mer med hendene dine. Hvis den er veldig bløt, kan du sette den litt i kjøleskapet, eller kna inn litt mer mel.
-
Legg pølsene sammen, slik at det blir et rutemønster. Trykk litt langs hver kant, slik at pølseme blir presset sammen. Du kan også bruke deigen til å lage kaker med andre former!
-
Skjær i skiver (ca. 1-2 cm tykke). Legg skivene på et stekebrett med bakepapir.
-
Sett stekebrettet med skivene midt i ovnen og stek i 12 minutter.
-
Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta brettet ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget.
-
-
Legg kakene over på rist, og la de avkjøle seg.
-
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt mellom 1. juli og 9. august. God sommer!