Finnes det noe bedre enn nybakte kanelknuter? Her viser vi deg hvordan du kan lage morsomme kanelknuter. Oppskriften gir ca. 12 boller, og vi har beregnet 2 boller til hver. Alle råvarer bør være romtempererte. Det betyr at melk, egg og smør bør stå i romtemperatur en god stund før du begynner.
Denne oppskriften gir 12 porsjoner
Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
Du trenger
Mål opp gjær. Ha det i bakebollen.
Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha i bakebollen.
Mål opp melk og ha i bollen.
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. Er du uheldig og får eggeskall i koppen, ta det ut før du har egget i bollen.
Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.
Nå er det klart for å begynne med eltingen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.
Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.
Elt videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.
Dryss mel over deigen.
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.
Mens deigen hever kan du lage fyllet til kanelknutene. Mål opp smør og ha i en bolle.
Ha kanel og sukker i bollen og bland godt sammen med en spiseskje.
Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene.
Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tynn, eller så nærme du klarer. Deigen skal være nesten like stort som et stekebrett.
Smør fyllet utover med spiseskjeen.
Brett deigen i to på langs.
Del deigen i to like deler og hver del i 6 remser, slik at du får 12 remser totalt. Bruk deigkraperen til å dele.
Tvinn hver remse, slik som på bildet.
Snurr remsene to ganger rundt to eller tre samlede fingre.
Avslutt med å trekke siste del av remsen mellom fingrene dine og fest enden på undersiden. Øvelse gjør mester!
Legg kanelknutene på et stekebrett dekket med bakepapir.
Legg et kjøkkenhåndkle over kanelknutene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter.
Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.
Knekk et egg i en liten kopp og visp sammen med en pensel.
Pensle kanelknutene med egg.
Sett stekebrettet med kanelknutene inn midt i ovnen og stek i 15 minutter.
Husk å ta tiden!
Finn frem en rist og et gryteunderlag og sett på kjøkkenbenken. Bruk grytekluter, ta stekebrettet ut av ovnen og sett det på gryteunderlaget. Legg kanelknutene over på risten til de er avkjølt.
Husk å skru av ovnen!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt for nye kommentarer!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.