Hopp til hovedinnhold
steg 1

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

steg 2

Steg

2

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen. 

Du trenger

hvetemel:
7 dl ,
sukker:
1 dl
steg 3

Steg

3

Mål opp gjær. Ha det i bakebollen.

Du trenger

tørrgjær, for søte deiger:
4 ts
steg 4

Steg

4

Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha i bakebollen. 

Du trenger

malt kardemomme:
0,5 ts ,
bakepulver:
1 ts
steg 5

Steg

5

Mål opp melk og ha i bollen. 

Du trenger

romtemperert melk:
2 dl
steg 6

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. Er du uheldig og får eggeskall i koppen, ta det ut før du har egget i bollen.

Du trenger

romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

steg 7

Steg

7

Nå er det klart for å begynne med eltingen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

steg 8

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.

Du trenger

romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

steg 9

Steg

9

Elt videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

steg 10

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

steg 11

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger

hvetemel:
0,5 ss
steg 12

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

steg 13

Steg

13

Mens deigen hever kan du lage fyllet til kanelknutene. Mål opp smør og ha i en bolle. 

Du trenger

romtemperert smør:
75 g
steg 14

Steg

14

Ha kanel og sukker i bollen og bland godt sammen med en spiseskje.

Du trenger

sukker:
3 ss ,
malt kanel:
2 ts
steg 15

Steg

15

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen.  Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene. 

steg 16

Steg

16

Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tynn, eller så nærme du klarer. Deigen skal være nesten like stort som et stekebrett. 

steg 17

Steg

17

Smør fyllet utover med spiseskjeen. 

steg 18

Steg

18

Brett deigen i to på langs.

steg 19

Steg

19

Del deigen i to like deler og hver del i 6 remser, slik at du får 12 remser totalt. Bruk deigkraperen til å dele.

steg 20

Steg

20

Tvinn hver remse, slik som på bildet.

steg 21

Steg

21

Snurr remsene to ganger rundt to eller tre samlede fingre.

steg 22

Steg

22

Avslutt med å trekke siste del av remsen mellom fingrene dine og fest enden på undersiden. Øvelse gjør mester!

steg 23

Steg

23

Legg kanelknutene på et stekebrett dekket med bakepapir.

steg 24

Steg

24

Legg et kjøkkenhåndkle over kanelknutene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter. 

steg 25

Steg

25

Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

steg 26

Steg

26

Knekk et egg i en liten kopp og visp sammen med en pensel. 

Du trenger

romtemperert egg:
1 stk.
steg 27

Steg

27

Pensle kanelknutene med egg.

steg 28

Steg

28

Sett stekebrettet med kanelknutene inn midt i ovnen og stek i 15 minutter. 

steg 29

Steg

29

Finn frem en rist og et gryteunderlag og sett på kjøkkenbenken. Bruk grytekluter, ta stekebrettet ut av ovnen og sett det på gryteunderlaget. Legg kanelknutene over på risten til de er avkjølt.