Energikjeks
Pepperkakeformer er brukt til å forme kjeksene, kjempemorsomt og kjempegodt! Her trenger du bare eggehvite, så vi viser deg hvordan du kan skille egg! Oppskriften gir ca. 10 kjeks og vi har beregnet 2 til hver. Oppbevar dem gjerne i en tett boks eller et glass, da holder de seg lenger. Kjeksen er ikke veldig søt, - så du kan gjerne ha ost på.
Ingredienser
Denne oppskriften gir 5 porsjoner
-
smør:
100
g
-
brunt sukker:
2
ss
-
flytende honning:
4
ss
-
puffet ris:
7
dl
-
lettkokte havregryn:
2
dl
-
sesamfrø:
3
ss
-
gresskarkjerner:
6
ss
-
vaniljesukker:
2
ts
-
tørket aprikos:
15
stk.
-
egg:
2
stk.
-
vann:
til dypping av fingrene
Utstyr
-
Liten kjele
-
Kniv
-
Spiseskje
-
Tresleiv
-
Desilitermål
-
Bolle
-
Teskje
-
Saks
-
Skål
-
Kopp
-
Stekebrett
-
Bakepapir
-
Pepperkakeformer
-
Stoppeklokke
-
Rist
-
Grytekluter
-
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 150 °C. Bruk over- og undervarme.
-
Mål opp smør, ha det i en liten kjele og sett kjelen på kokeplaten.
-
Ha brunt sukker og honning i kjelen.
Du trenger
-
brunt sukker:
-
2
ss
,
-
flytende honning:
-
4
ss
-
Skru platen på middels varme.
-
Rør med en sleiv til smøret har smeltet.
-
Skru av platen og trekk kjelen til siden.
Har du husket å skru av platen?
-
Har du husket å skru av platen?
-
Mål opp puffet ris og ha det i en bolle.
Du trenger
-
puffet ris:
-
7
dl
-
Mål opp havregryn og ha det i bollen.
Du trenger
-
lettkokte havregryn:
-
2
dl
-
Ha sesamfrø, gresskarkjerner og vaniljesukker i bollen. Bruk teskjeen til å blande alt sammen.
Du trenger
-
sesamfrø:
-
3
ss
,
-
gresskarkjerner:
-
6
ss
,
-
vaniljesukker:
-
2
ts
-
Klipp aprikosene i mindre biter og ha dem i bollen.
Du trenger
-
tørket aprikos:
-
15
stk.
-
Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Finn frem en kopp og en liten skål. Start med et egg og knekk det i skålen.
-
Vask hendene godt, og bruk hånden din til å løfte eggeplommen forsiktig ut av bollen. Legg eggeplommen i koppen.
-
Ha eggehviten i bollen med puffet ris. Gjør det samme med det andre egget.
Hva med eggeplommene?
Dekk koppen med plast og sett den i kjøleskapet, da kan eggeplommene brukes senere. For eksempel i en vaffelrøre.
-
Ha smørblandingen i bollen.
-
Rør sammen blandingen med sleiven.
-
Finn frem et stekebrett og legg på et ark bakepapir. Sett frem en skål med vann.
Du trenger
-
vann:
-
til dypping av fingrene
-
Bruk en spiseskje og en mellomstor pepperkakeform. Ha energiblandingen i formen.
Har du andre fasonger på formene?
Hvis du vil kan du bruke forskjellige former, prøv deg frem og ha det gøy!
-
Bruk spiseskjeen eller hendene og press blandingen lett ned i formen. Dypp fingrene i litt i vannet, så blir det ikke så klissete å jobbe med.
-
Ta av formen og lag en ny energikjeks ved siden av. Blandingen er litt klissete og det kan hende det kommer litt utenfor formen, men det gjør ikke noe!
-
Fortsett til du har brukt opp blandingen.
-
Sett brettet med energibarene inn nederst i ovnen og stek i 25 minutter. Har du brukt små former, kan det hende at energibarene blir ferdig før tiden, så følg med så de ikke blir brent.
Har du husket å ta tiden?
-
Har du husket å ta tiden?
-
Finn frem en rist og sett den på benken. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen. Sett brettet på risten og la barene avkjøle helt, slik at de blir stive.
-
-
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt mellom 1. juli og 9. august. God sommer!