Du skal lage alt fra bunnen av,- og det er ganske kult. Føst skal du lage en kjøttsaus. Så skal du lage en ostesaus som lages på en lys bunnjevning. Det er den samme teknikken som brukes når du f.eks. skal lage hvit saus, der du smelter smør og har i hvetemel før du sper med melk. Tilslutt skal du montere og gjøre klar en god salat. Her er det altså masse å lære!
Start med å kutte løk, som du skal ha i kjøttsausen. Del løk i to, ta av skallet og skjær den i små biter. Legg løken til siden på fjølen eller i en bolle.
Du trenger
Rens hvitløk ved å ta av det ytterste skallet. Skjær hvitløksbåtene i små biter, og legg den til siden sammen med løken. Du kan også ha all løken over i en bolle.
Sett en rist midt inn i en tom ovn. Sett stekeovnen på 190 °C. Bruk over- og undervarme.
Sett en stekepanne på platen og skru på middels varme. Ha i margarin eller olje.
Ha kjøttdeig i stekepannen, når margarinen slutter å bruse. Bruk stekespaden til å hakke opp kjøttdeigen i mindre biter og stek til alt har fått en fin, brun farge. Dette tar ca. 5 minutter.
Ha i hakket løk og hvitløk i pannen. Mål opp hermetiske tomater, tomatpuré og ha i pannen.
Mål opp vann, salt og pepper. Ha i pannen.
Bland alt litt sammen. Sett kokeplaten på full varme. Når det koker, skru ned varmen til middels. La det så småkoke til du er ferdig med ostesausen. Rør litt underveis.
Nå skal du lage ostesaus. Du kan starte med å rive ost, hvis du ikke har ferdig revet. Du kan bruke parmesan, eller annen hvit ost. Legg osten i en liten skål eller bolle.
Finn frem smør, hvetemel og melk, slik at du har det helt klart- for nå skal du sette i gang med sausen. Sett en kjele på en annen plate og skru på middels varme. Ha i smør og la det smelte.
Når smøret har smeltet, kan du røre inn melet. Da kommer alt til å "klumpe" seg sammen til en tykk grøt.
Spe med melk (ha i litt og litt), mens du rører godt. La sausen stå å småkoke i ca. 10 minutter, til den begynner å tykne (den skal være ganske tykk, slik som på bildet).
Når sausen har tyket kan du røre inn osten, som du har gjort klar.
Ha i krydder (salt, hvit pepper og muskatnøtt), og bland det inn.
Riv litt basilikum med hendene og dryss over kjøttsausen. Dette gir en fin smak. Bland det litt inn, og skru av begge platene.
Husk å skru av begge platene!
Finn frem en ildfast form, lasagneplater og revet ost. Nå skal du legge ostesaus, lasagneplater og kjøttsaus lagvis. Det er lurt å starte og avslutte med ostesaus. Osten skal på helt til sist.
Start med å ha litt ostesaus i bunnen. Legg så over lasagneplater, og så kjøttsaus. Fortsatt å legg lag på lag, til du har brukt opp alt. Avlutt med et lag ostesaus.
Dryss over revet ost helt til slutt.
Sett formen på risten i stekeovnen. Stek i ca. 30 minutter.
Husk å ta tiden!
Når lasagnen er i ovnen kan du gjøre klar salat: Vask tomater. Hvis salaten ikke er ferdigvasket må du gjøre det. Riv salat i mindre biter og ha i en bolle. Legg over litt cherrytomat, delt i to.
Tips: Usikker på om lasagnen er ferdig når klokken ringer? Kjenn etter med en trepinne eller spiss kniv om pastaen er myk. Hvis den er myk, så er den klar.
Finn frem et gryteunderlag eller noe du kan sette den ildfaste formen på. Bruk grytekluter og pass på slik at du ikke brenner deg når du tar formen ut av ovnen. La lasagnen hvile noen minutter før servering.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din
Upassende innhold fjernes.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.