Marmorkake er en formkake som både ser kul ut, og smaker veldig godt. Den er aller best nybakt, men kan holde i et par dager, og kan også fryses. I denne oppskriften lærer du en baketeknikk: du skal røre smør og sukker hvitt! Det betyr at fargen skrifter fra gult til hvitt, og at sukkeret knuses under røringen. Da får du en kremaktig konsistens. Kult, eller hva? Kaken gir ca. 8 kakestykker.
Denne oppskriften gir 1 porsjoner
Sett en rist inn nederst i en tom ovn.
Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk over- og undervarme.
Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en visp i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å piske smør og sukker.
Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
Du trenger
Smøret du bruker i oppskriften skal være romtemperert, det betyr at det har stått ute på benken en stund slik at det er mykt.
Mål opp sukker og ha det i bakebollen.
Nå er det klart for å vispe smør og sukker hvitt. Sett maskinen på middels hastighet og la den gå i ca. 7 minutter.
Hvis det legger seg mye smør eller sukker oppover i bollen, kan du stoppe maskinen helt og dytte det ned med en slikkepott. Sett så maskinen på igjen, og fortsett vispingen.
Ta bakebollen ut av maskinen. Når du er ferdig med å vispe skal smør-blandingen ha en hvit farge, og det skal ha en kremaktig konsistens.
Knekk ett og ett egg av gangen i en kopp, og rør inn ett egg av gangen i smørblandingen med slikkepotten.
Mål opp mel og bakepulver, og bland det litt sammen med teskjeen.
Mål opp melk. Ha i halvparten av melblandingen i smørblandingen og bland inn med slikkepotten.
Ha i melken og bland sammen med slikkepotten.
Ha i resten av melet og bland godt sammen. Nå skal du ha en fin og glatt deig.
Bruk slikkepott og ta ca. en tredjedel (litt under halvparten) av røren over i en liten bolle. Dette er den delen av røren som skal blandes med kakao og bli mørk.
Mål opp kakao, vaniljesukker og melk, og ha dette i røren i den lille bollen.
Bland godt med slikkepotten, til hele deigen har blitt sjokoladefarget.
Smør en brødform med litt smør.
Ha halvparten av den lyse røren i brødformen, og glatt røren utover med slikkepotten.
Ha kakaorøren i formen og fordel utover. Bruk slikkepotten til å skrape ut all deigen fra bollen.
Ha resten av den lyse røren i formen og fordel utover.
Bruk en skje eller en gaffel og dra den forsiktig gjennom alle tre lagene med røre, fra den ene kortsiden av formen til den andre. På den måten får kaken et "marmorert" utseende.
Sett kaken i ovnen og stek i ca. 45 minutter.
Når det har gått 45 minutter: Sjekk med en trepinne om kaken er ferdig. Stikk pinnen i midten av kaken, hvis det ikke fester seg noe til pinnen, er kaken ferdig. Hvis det kommer litt kakerøre på pinnen kan du la den stå 5 min til, og sjekke på nytt.
Sett frem en rist eller et gryteunderlag. Bruk gryteklutene og ta forsiktig ut kaken av ovnen. Sett den på risten og la kaken avkjøle seg før du tar den ut av formen og skjærer den opp i skiver.
Husk å skru av ovnen!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din
Upassende innhold fjernes.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.