Her har vi skåret sjokoladekake i trekanter og toppet de med melisglasur og polkastenger! Morsomt å lage på juleverksted eller med venner og familie. Skikkelig julestemning! Vi har brukt en rund sprøytetipp på 6 mm, men du kan bruke det du har eller smøre på kremen med en skje eller kniv, og strø toppingen på. Oppskriften gir ca. 12 kakestykker. Hvis du vil, kan du også pynte på andre måter.
Denne oppskriften gir 1 porsjoner
Sett en rist inn midt i en tom ovn.
Sett stekeovnen på 180 °C. Bruk over- og undervarme.
Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en ballongvisp i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å piske eggedosis.
Vei opp sukker og ha over i bakebollen.
Du trenger
Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. Det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg. Spør gjerne en voksen om hjelp.
Knekk ett og ett egg i en kopp og ha det i bollen.
Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.
Sett i stikkontakten. Pisk sammen sukker og egg på høy hastighet i ca. 5 minutter, eller til det har blitt luftig eggedosis.
Du kan også bruke en håndmikser.
Mens du pisker eggedosis: Vei opp mel, slik at du har det klart.
Du kan også sette i gang med å smelte smør og sjokolade. Sett en liten kjele på kokeplaten. Mål opp smør og ha i kjelen. For at smøret skal smelte fortere, kan du godt dele det opp i litt mindre biter.
Knekk sjokolade i små biter.
Ha sjokolade i kjelen, og skru på middels varme. La sjokoladen og smøret smelte sammen.
Sjekk om eggedosisen er ferdig: 3-bokstavtipset er en grei pekepinn på hvor lenge vi skal piske. Skru av maskinen. Ta opp vispen og skriv Ole med det som renner fra vispen. Hvis o-en står igjen når e-en er ferdigskrevet er eggedosisen klar.
Ta bollen ut av kjøkkenmaskinen og trekk ut kontakten. Bruk en slikkepott til å skrape med all eggedosisen fra ballongvispen. Vend inn melet med en slikkepott. Rør forsiktig rundt med slikkepotten, til det ikke lenger er noen melklumper i røra.
Nå har kanskje sjokoladen smeltet? Rør litt rundt i smør- og sjokoladeblandingen. Når den har smeltet ferdig, kan du trekke den av platen.
Husk å skru av platen!
Hell smør- og sjokoladeblandingen i røren. Bruk slikkepotten til å blande alt sammen, slik at all røren blir brun.
Finn frem en liten langpanne, ca. 25x35 cm. Pensle langpannen med litt smør og legg i et bakepapir Smøret gjør at bakepapiret setter seg bedre fast.
Hell røren i langpannen. Bruk slikkepotten til å få med alt fra bollen.
Sett inn langpannen og stek i ca. 20 minutter. Hvis du har en form med litt andre mål enn den vi har brukt, må du kanskje steke den litt lenger/kortere.
Husk å ta tiden!
Sett frem et gryteunderlag eller en rist. Bruk gryteklutene og ta forsiktig ut langpannen av ovnen. Sett den på gryteunderlaget og la kaken avkjøle seg før du deler den i biter.
Husk å skru av ovnen!
Mens kaken avkjøler seg kan du gjøre klar melisglasuren. Mål opp melis og ha i en bolle.
Ha i vann og bland sammen med melisen, slik at det blir en tykk melisglassur. Det kan fort bli for mye vann, prøv deg frem med én og én spiseskje.
Ha konditorfarge i melisglasuren. Prøv deg frem med hvor mye du vil bruke (hvor grønn du vil ha den). Bland godt sammen.
Finn frem en sprøyepose og ha en sprøytetipp i posen. Vi har brukt en rund sprøytetipp på 6 mm, men du kan bruke det du har. Det går også an å smøre på glassuren med en skje eller kniv og strø toppingen på.
Et tips for å få glasuren enkelt over i posen er å sette posen ned i en beholder (f.eks. et målebeger), slik at den står av seg selv. Brett ned kantene, slik at du får en god åpning.
Slå» glassuren litt ned i posen, ved å løfte den opp og riste litt nedover. Du kan også klemme glassuren ned i posen. Tvinn igjen posen på toppen.
Lag "trestubber" og topping av polkastenger. Skjær polkastengene i to eller tre mindre biter (du trenger 12 stubber). Vær forsikig med kniven. De små bitene skal du bruke etterpå. Hvis polkastengene er harde kan du prøve å brekke dem, eller spør en voksen om hjelp.
Bøyen på stengene og eventuelle rester, kan du samle opp og ha i en pose. Bruk noe som er litt tungt til å knuse bitene til pulver.
Det kan være lurt å putte både stubbene og strøet i skåler eller på tallerkener.
Ta kaken ut av formen. Hvis du vil kan du kutte av litt av kantene på kaken, slik at det blir enklere å putte inn stubbene. Det du kutter av kan også spises:)
Kutt kaken først i to biter på langs. Del så de to bitene i trekanter, slik som på bildet.
Nå skal du pynte! Stikk stubbene inn nederst på bitene.
Klipp av tuppen på sprøyteposen og sprøyt på melisglasuren.
Ha strøet over som pynt. Gjør det samme med resten og legg dem gjerne over på et fat til servering.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt for nye kommentarer!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.