steg 1

Steg

1

Mål opp ris og skyll i et dørslag. La risen renne av seg.

Du trenger

jasminris:
4 dl
steg 2

Steg

2

Mål opp vann og ha i en stor kjele.

Du trenger

vann:
8 dl
steg 3

Steg

3

Ha buljong i vannet og skru platen på fullt. Rør rundt slik at buljongterningen løser seg opp.

Du trenger

grønnsakbuljong (terning):
2 terninger
steg 4

Steg

4

Når vannet koker, og buljongen har løst seg opp, kan du ha i risen. 

steg 5

Steg

5

Ha i kanel og gurkemeie. Rør litt rundt, og skru ned varmen til lav varme (ca. 2). Sett på lokk. La risen stå på platen i ca. 20 minutter. 

Du trenger

malt kanel:
0,5 ts ,
gurkemeie:
1 ts
steg 6

Steg

6

Lag lammebollene: Ha lammedeig, salt og pepper i en bolle.

Du trenger

kjøttdeig av lam:
400 g ,
salt:
1 ts ,
pepper:
0,5 ts
steg 7

Steg

7

Bland godt med en sleiv til deigen er blitt seig og klissete.

steg 8

Steg

8

Ha i vann, og bland inn vannet med sleiven. Du kan også bruke hendene dine til å blande deigen. Bruker du hendene, må du vaske de godt først!

Du trenger

vann:
2 ss
steg 9

Steg

9

Finn frem et fint underlag til å ha bollene på. Det kan være en tallerken med bakepapir (da klistrer de seg ikke fast til tallerkenen). Vask hendene dine godt.  Rull små kjøttboller med hendene dine.

steg 10

Steg

10

Fortsett til du har brukt opp lammedeigen. 

steg 11

Steg

11

Ha smør eller margarin i en stekepanne på middels varme. Rør gjerne litt rundt med stekespaden, for å fordele smøret i pannen.

Du trenger

margarin eller smør:
1 ss
steg 12

Steg

12

Ha i bollene når smøret/margarinen har sluttet å bruse.

Stek i flere omganger, slik at det ikke blir for trangt i panna.

steg 13

Steg

13

Bruk stekespaden og snu litt på dem underveis. Stek til de er gylne og stekt på alle kanter.

steg 14

Steg

14

Sjekk om risen er ferdig ved å smake litt på den. Når risen er ferdig, kan du røre litt i den og blande inn tranebærene.

Du trenger

tørkede tranebær:
1 dl
steg 15

Steg

15

Når bollene er ferdig, skru av varmen. For å sjekke om de er gjennomstekte, kan du dele en av bollene i to (for å se inni). Lammebollene er gjennomstekt når de ikke er rosa inni. Server bollene med ris og litt rømme.

Du trenger

rømme:
4 ss

Litt hakket bladpersille smaker godt til denne retten.