Sett en kjele på platen. Fyll kjelen halvfull med vann. Skru platen på full varme. Les på makaronipakken og finn ut hvor lenge den skal koke.
UTSTYR
  • Kjele
    Kjele
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

1

Sett en kjele på platen. Fyll kjelen halvfull med vann. Skru platen på full varme. Les på makaronipakken og finn ut hvor lenge den skal koke. 

Du trenger
vann:
til koking
Ha salt i kjelen og mål opp makaroni. Når vannet koker, ha i makaroni og ta tiden.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

2

Ha salt i kjelen og mål opp makaroni. Når vannet koker, ha i makaroni og ta tiden. 

Du trenger
salt:
0,5 ts ,
fullkornmakaroni:
2 dl
Mens makaronien koker kan du finne frem den mengden fisk du trenger. Kutt den i små biter. Fiskebitene skal du bruke senere.
UTSTYR
  • Plastfjøl
    Skjærefjøl
  • Kokkekniv
    Kokkekniv

Steg

3

Mens makaronien koker kan du finne frem den mengden fisk du trenger. Kutt den i små biter. Fiskebitene skal du bruke senere. 

Du trenger
torskefilet:
400 g
Finn frem et dørslag og sett det på en tallerken i vasken. Når makaronien er ferdigkokt, hell den i dørslaget slik at vannet renner av. Bruk grytekluter, hvis håndtakene er varme. Makaronien kan stå å renne av seg til du skal bruke den senere.
UTSTYR
  • Dørslag
    Dørslag
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

4

Finn frem et dørslag og sett det på en tallerken i vasken. Når makaronien er ferdigkokt, hell den i dørslaget slik at vannet renner av. Bruk grytekluter, hvis håndtakene er varme. Makaronien kan stå å renne av seg til du skal bruke den senere.

For at maten ikke kommer i kontakt med bakteriene i vasken.

Sett en rist nederst i en tom stekeovn.
UTSTYR
  • Rist
    Rist

Steg

5

Sett en rist nederst i en tom stekeovn.

Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk under- og overvarme.

Steg

6

Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk under- og overvarme.

Mål opp melk, slik at det er klart. Sett en kjele på stekeplaten og sku på middels varme. Ha smør i kjelen og vent til det er smeltet.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Kjele
    Kjele
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

7

Mål opp melk, slik at det er klart. Sett en kjele på stekeplaten og sku på middels varme. Ha smør i kjelen og vent til det er smeltet. 

Du trenger
melk:
4 dl ,
smør:
2 ss
Ha i mel, og rør det godt inn i smøret.
UTSTYR
  • Visp
    Visp
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

8

Ha i mel, og rør det godt inn i smøret.

Du trenger
hvetemel:
3 ss
Nå skal du spe med melk. Det betyr at du heller i litt og litt av melken. Rør mellom hver gang. Når du har en fin og klumpfri saus kan du trekke kjelen av platen.

Steg

9

Nå skal du spe med melk. Det betyr at du heller i litt og litt av melken. Rør mellom hver gang. Når du har en fin og klumpfri saus kan du trekke kjelen av platen.

Knekk egg i en kopp. Ha egget over i sausen og rør godt.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

10

Knekk egg i en kopp. Ha egget over i sausen og rør godt.

Du trenger
egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Rør inn salt og pepper.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

11

Rør inn salt og pepper. 

Du trenger
kvernet pepper:
4 drag ,
salt:
0,5 ts

Noen ganger krydrer vi med salt- eller pepperbørse. Da kan det være litt vanskelig å måle i ts. Vi bruker derfor drag. Et drag er den mengden du får når du vrir på kvernen en gang.

Ha i makaronien og fisken, og bland det inn i sausen.

Steg

12

Ha i makaronien og fisken, og bland det inn i sausen.

Mål opp ost. Ha halvparten av osten i sausen og bland den inn.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

13

Mål opp ost. Ha halvparten av osten i sausen og bland den inn.

Du trenger
revet ost:
2 dl
Finn frem en ildfast form og ha sausen i formen. Dryss over resten av osten og griljermel (kalles også strøkavring eller brødkrum).
UTSTYR
  • Ildfast form
    Ildfast form
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

14

Finn frem en ildfast form og ha sausen i formen. Dryss over resten av osten og griljermel (kalles også strøkavring eller brødkrum).

Du trenger
griljermel:
5 ss
Sett formen på risten i ovnen og stek i 35 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

15

Sett formen på risten i ovnen og stek i 35 minutter.

Mens formen er i ovnen kan du lage tilbehøret: råkostsalat. Skyll og skrell gulrot. Vask eple.
UTSTYR
  • Rotskreller
    Rotskreller

Steg

16

Mens formen er i ovnen kan du lage tilbehøret: råkostsalat. Skyll og skrell gulrot. Vask eple. 

Du trenger
gulrot:
3 stk. ,
eple:
1 stk.
Riv gulot og eple. Ha raspet i en skål eller bolle.
UTSTYR
  • Plastfjøl
    Skjærefjøl
  • Rivjern
    Rivjern
  • Skål
    Skål

Steg

17

Riv gulot og eple. Ha raspet i en skål eller bolle.

Ha i rosiner og eplejuice, bland litt sammen. La gjerne råkosten stå i kjøleskapet til dere skal spise.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

18

Ha i rosiner og eplejuice, bland litt sammen. La gjerne råkosten stå i kjøleskapet til dere skal spise.

Du trenger
rosiner:
1 dl ,
eplejuice:
2 ss
Finn frem et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta formen ut av ovnen. Sett den varme formen på gryteunderlaget. La formen avkjøle seg litt (gjerne 5-10 minutter) før du serverer fiskegratengen sammen med tilbehøret.
UTSTYR
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

19

Finn frem et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta formen ut av ovnen. Sett den varme formen på gryteunderlaget. La formen avkjøle seg litt (gjerne 5-10 minutter) før du serverer fiskegratengen sammen med tilbehøret.