Hopp til hovedinnhold
steg 1

Steg

1

Hell kikertene over i et dørslag. Skyll godt med kaldt vann og rist litt slik at alt vannet renner av. De kan stå å renne av seg til du trenger dem senere i oppskriften.

Du trenger

hermetiske kikerter:
2 bokser
steg 2

Steg

2

Gjør klar løk. Del løk i to, ta av skallet og hakk den i små biter. Legg gjerne løken i en skål eller en bolle.

Du trenger

løk:
1 stk.
steg 3

Steg

3

Rens hvitløk ved å ta av det ytterste skallet. Hakk hvitløken i små biter, og legg bitene sammen med løken.

Du trenger

hvitløk:
3 båter
steg 4

Steg

4

Ha en stekepanne på platen og sett på middels varme. Ha i olje når pannen er varm. Ha i løk og hvitløk, og stek til løken er myk og blank (ca. 2-3 min). Rør underveis med stekespaden. Skru av platen og sett stekepannen litt til sides.

Du trenger

matolje:
1 ss
steg 5

Steg

5

Gjør klar en food processor. Hvis du ikke har bruk den før, er det lurt å spørre en voksen om litt innføring. Ha den stekte løken i bollen. 

steg 6

Steg

6

Ha kikertene i bollen sammen med løken. Hvis kikertene fortsatt er litt våte, kan du tørke dem med et tørkepapir først.

steg 7

Steg

7

Hakk koriander litt grovt, og ha i bollen.

Du trenger

frisk koriander:
0,5 potte
steg 8

Steg

8

Ha i spisskummen, kajennepepper og potetmel.

Du trenger

malt spisskummen:
2 ts ,
kajennepepper:
0,5 ts ,
potetmel:
2 ss
steg 9

Steg

9

Fest lokket godt og sett i stikkontakten. Kjør raskt sammen, sånn røren blir most litt sammen, kikertene skal ikke være helt knust. Dette tar bare noen sekunder!

steg 10

Steg

10

Knekk egg, og ha det over i blandingen. Hvis du knekker det i en kopp eller bolle først, er det enklere å fjerne eventuell skall før du har det i blandingen.

Du trenger

egg:
1 stk.

Bruk en teskje, eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

steg 11

Steg

11

Kjør sammen blandingen på nytt, slik at egget blir godt blandet inn i deigen og du får en fin mos. Smak gjerne til med mer krydder, hvis du vil det. Trekk ut kontakten fra maskinen, og sett mosen kaldt i ca. 25 min (da stivner deg litt og blir lettere å forme).

steg 12

Steg

12

Imens kan du rydde litt på kjøkkenet, og gjøre klar pitabrødene og salaten. Start med å ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

steg 13

Steg

13

Del løk i to og skrell den. Skjær løken i skiver og legg over på i en bolle eller i en skål.

Du trenger

rødløk:
1 stk.
steg 14

Steg

14

Vask tomat og skjær i båter (hver tomat kan godt skjæres i 4 båter). Legg sammen med løken.

Du trenger

cherrytomat:
1 pk

Bruk gjerne en brødkniv, eller en annen kniv med tagger, for å skjære tomat.

steg 15

Steg

15

Hakk koriander og ha sammen med tomat og løk.

Du trenger

frisk koriander:
0,5 potte
steg 16

Steg

16

Skjær av den mengden sitron du trenger og press saften over salaten. For at du ikke skal få sitronstein i salaten er det lurt å presse den over en liten sil, eller over håndflaten din.

Du trenger

sitron:
0,25 stk.
steg 17

Steg

17

Bland sammen salaten og smak til med salt og pepper. Sett salaten kaldt, frem til du skal servere den.

Du trenger

salt:
smak til med litt ,
pepper:
smak til med litt
steg 18

Steg

18

Sjekk på pakken med pitabrød hvor lenge de skal steke. Legg pitabrød på en rist og sett risten midt inn i ovnen.

Du trenger

pitabrød:
4 stk.
steg 19

Steg

19

Bruk en klype og ta pitabrødet ut av ovnen. Legg de litt til sides til de skal serveres. Før servering kan du gjerne skjære av toppen på pitabrødene, slik at de er klare til å fylles.

steg 20

Steg

20

Finn frem en tallerken og dryss over litt griljermel. Finn frem falalelmosen og en tom tallerken.

Du trenger

griljermel:
2 ss

Steg

21

Form små boller av mosen: Finn frem en skål med kaldt vann og en skje. Fukt hånden og skjeen med vann, ta litt mos i hånden og bruk en skjeen til hjelp for å forme små boller. Bollene skal så rulles i griljermelet. 

steg 22

Steg

22

Rull bollene i griljermelet og legg dem så over på et brett eller på en tallerken. Klem de litt flate. Forsett til du har brukt opp falafelmosen.

steg 23

Steg

23

Sett frem en tallerken som du kan ha de stekte bollene på. Ha en stekepanne på stekeplaten og sett på middels varme. Ha i 1 ss olje når pannen er varm.

Du trenger

matolje:
til steking
steg 24

Steg

24

Ha falaflene i pannen og stek til de er gylne, ca. 3 minutter på hver side. Hvis du lager mange, så kan du steke i flere omganger, slik at det ikke blir for fult i pannen.

steg 25

Steg

25

Legg de over på et serveringsfat eller en tallerken, når de er ferdige. Fortsett å steke, til du har stekt alle sammen. Ha i litt mer olje, hvis det blir tørt i pannen. Server falaflene med salat, pita og tzatziki.

Du trenger

tzatziki:
4 ss