Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

Mål opp hvetemel, sammalt hvetemel og salt, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Teskje
    Teskje

Steg

2

Mål opp hvetemel, sammalt hvetemel og salt, og ha det i bakebollen.

Du trenger
hvetemel:
2 dl ,
fin sammalt hvete:
5 dl ,
salt:
1 ts
Mål opp gjær og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Mål opp gjær og ha det i bakebollen.

Du trenger
tørrgjær:
4 ts
Mål opp bakepulver og ha det i bakebollen.

Steg

4

Mål opp bakepulver og ha det i bakebollen. 

Du trenger
bakepulver:
1 ts
Mål opp melk og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

5

Mål opp melk og ha det i bakebollen. 

Du trenger
romtemperert melk:
2 dl
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kniv
    Kniv
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

9

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Dryss mel over deigen.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger
hvetemel:
0,5 ss
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Dryss litt mel på bakebordet, hvis deigen er veldig bløt. Skrap ut deigen med en deigskrape. Elt deigen lett sammen og trill den til en pølse. Del pølsa i 8 like deler (emner). Et godt tips er å først dele pølsa i to, og så dele hver del i fire.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

13

Dryss litt mel på bakebordet, hvis deigen er veldig bløt. Skrap ut deigen med en deigskrape. Elt deigen lett sammen og trill den til en pølse. Del pølsa i 8 like deler (emner). Et godt tips er å først dele pølsa i to, og så dele hver del i fire.

Du trenger
hvetemel:
til utbaking
Trill glatte, fine rundstykker og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

14

Trill glatte, fine rundstykker og legg dem på et stekebrett med bakepapir.

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

15

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter.

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

16

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.
UTSTYR
  • Pensel
    Pensel
  • Kopp
    Kopp

Steg

17

Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.

Du trenger
egg:
1 stk.

Du kan også drysse over litt frø, f.eks. solsikkefrø eller sesamfrø.

Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 20 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

18

Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 20 minutter.

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta rundstykkene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg dem over på risten og la de avkjøle seg litt før du spiser dem.
UTSTYR
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Rist
    Rist
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

19

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta rundstykkene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg dem over på risten og la de avkjøle seg litt før du spiser dem.