steg 1

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

steg 2

Steg

2

Mål opp hvetemel, sammalt hvetemel og salt, og ha det i bakebollen.

Du trenger

hvetemel:
2 dl ,
fin sammalt hvete:
5 dl ,
salt:
1 ts
steg 3

Steg

3

Mål opp gjær og ha det i bakebollen.

Du trenger

tørrgjær:
4 ts
steg 4

Steg

4

Mål opp bakepulver og ha det i bakebollen. 

Du trenger

bakepulver:
1 ts
steg 5

Steg

5

Mål opp melk og ha det i bakebollen. 

Du trenger

romtemperert melk:
2 dl
steg 6

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. 

Du trenger

romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

steg 7

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

steg 8

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger

romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

steg 9

Steg

9

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

steg 10

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

steg 11

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger

hvetemel:
0,5 ss
steg 12

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

steg 13

Steg

13

Dryss litt mel på bakebordet, hvis deigen er veldig bløt. Skrap ut deigen med en deigskrape. Elt deigen lett sammen og trill den til en pølse. Del pølsa i 8 like deler (emner). Et godt tips er å først dele pølsa i to, og så dele hver del i fire.

Du trenger

hvetemel:
til utbaking
steg 14

Steg

14

Trill glatte, fine rundstykker og legg dem på et stekebrett med bakepapir.

steg 15

Steg

15

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter.

steg 16

Steg

16

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

steg 17

Steg

17

Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.

Du trenger

egg:
1 stk.

Du kan også drysse over litt frø, f.eks. solsikkefrø eller sesamfrø.

steg 18

Steg

18

Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 20 minutter.

steg 19

Steg

19

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta rundstykkene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg dem over på risten og la de avkjøle seg litt før du spiser dem.