Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

2

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen. 

Du trenger
hvetemel:
7 dl ,
sukker:
1 dl
Mål opp gjær og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Mål opp gjær og ha det i bakebollen.

Du trenger
tørrgjær, for søte deiger:
4 ts
Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

4

Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha det i bakebollen. 

Du trenger
malt kardemomme:
0,5 ts ,
bakepulver:
1 ts
Mål opp melk og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

5

Mål opp melk og ha det i bakebollen. 

Du trenger
romtemperert melk:
2 dl
Knekk et egg i en kopp og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bakebollen. 

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kniv
    Kniv
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

9

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Dryss mel over deigen.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger
hvetemel:
0,5 ss
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene.

Steg

13

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen.  Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene. 

Rull deigen til en pølse. Del pølsen først i to like deler og så hver del i 6 små deler.

Steg

14

Rull deigen til en pølse. Del pølsen først i to like deler og så hver del i 6 små deler.

Form bollene ved å legge hånda lett som en skål over deigbitene og bevege dem rundt til de er fine og runde. Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir.
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

15

Form bollene ved å legge hånda lett som en skål over deigbitene og bevege dem rundt til de er fine og runde. Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir.  

Legg kjøkkenhåndklet over bollene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

16

Legg kjøkkenhåndklet over bollene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter. 

Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

17

Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Når bollene er ferdighevet kan du lage en liten grop i hver bolle, som du kan legge kremen i.

Steg

18

Når bollene er ferdighevet kan du lage en liten grop i hver bolle, som du kan legge kremen i. 

Bruk to skjeer og fyll hver grop med vaniljekrem.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

19

Bruk to skjeer og fyll hver grop med vaniljekrem.

Du trenger
ferdig vaniljekrem:
12 ss
Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.
UTSTYR
  • Pensel
    Pensel
  • Kopp
    Kopp

Steg

20

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel. 

Du trenger
egg:
1 stk.
Bruk penselen til å pensle bollene med egg. Da blir de fine og blanke.

Steg

21

Bruk penselen til å pensle bollene med egg. Da blir de fine og blanke.

Sett stekebrettet med bollene inn midt i ovnen og stek i 15 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

22

Sett stekebrettet med bollene inn midt i ovnen og stek i 15 minutter.

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta bollene ut av ovnen og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg bollene over på risten og la de avkjøle seg mens du lager melisglasuren.
UTSTYR
  • Rist
    Rist
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

23

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta bollene ut av ovnen og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg bollene over på risten og la de avkjøle seg mens du lager melisglasuren.

Ha melis i en liten skål eller på en dyp tallerken. Ha i vann og bland sammen med melisen, slik at det blir en tykk melisglassur. Det kan fort bli for mye vann, prøv deg frem med én og én spiseskje.
UTSTYR
  • Skål
    Skål
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

24

Ha melis i en liten skål eller på en dyp tallerken. Ha i vann og bland sammen med melisen, slik at det blir en tykk melisglassur. Det kan fort bli for mye vann, prøv deg frem med én og én spiseskje.

Du trenger
melis:
3 dl ,
ca. vann:
4 ss
Ha kokosmasse i en tallerken.
UTSTYR
  • Dyp tallerken
    Dyp tallerken

Steg

25

Ha kokosmasse i en tallerken. 

Du trenger
kokosmasse:
2 dl
Smør skolebrødene med melisglassur og dypp dem så i kokos. Når du er ferdig kan bollene serveres!
UTSTYR
  • Smørkniv
    Smørkniv

Steg

26

Smør skolebrødene med melisglassur og dypp dem så i kokos. Når du er ferdig kan bollene serveres!