Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål

Steg

2

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen. 

Du trenger

hvetemel:
7 dl ,
sukker:
1 dl
Mål opp gjær og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje

Steg

3

Mål opp gjær og ha det i bakebollen.

Du trenger

tørrgjær, for søte deiger:
4 ts
Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje

Steg

4

Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha det i bakebollen. 

Du trenger

malt kardemomme:
0,5 ts ,
bakepulver:
1 ts
Mål opp melk og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål

Steg

5

Mål opp melk og ha det i bakebollen. 

Du trenger

romtemperert melk:
2 dl
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kopp

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. 

Du trenger

romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kniv
  • Tallerken

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger

romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
UTSTYR
  • Stoppeklokke

Steg

9

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Deigskraper

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Dryss mel over deigen.
UTSTYR
  • Spiseskje

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger

hvetemel:
0,5 ss
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
  • Stoppeklokke

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene.

Steg

13

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen.  Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene. 

Rull deigen til en pølse. Del pølsen først i to like deler og så hver del i 6 små deler.

Steg

14

Rull deigen til en pølse. Del pølsen først i to like deler og så hver del i 6 små deler.

Form bollene ved å legge hånda lett som en skål over deigbitene og bevege dem rundt til de er fine og runde. Legg dem på en stekebrett dekket med bakepapir.
UTSTYR
  • Stekebrett
  • Bakepapir

Steg

15

Form bollene ved å legge hånda lett som en skål over deigbitene og bevege dem rundt til de er fine og runde. Legg dem på en stekebrett dekket med bakepapir.  

Legg kjøkkenhåndklet over bollene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
  • Stoppeklokke

Steg

16

Legg kjøkkenhåndklet over bollene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter. 

Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

17

Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.
UTSTYR
  • Kopp
  • Pensel

Steg

18

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.

Du trenger

romtemperert egg:
1 stk.
Når bollene er ferdighevet: Bruk en penselen til å pensle bollene med egg. Da blir de fine og blanke.

Steg

19

Når bollene er ferdighevet: Bruk en penselen til å pensle bollene med egg. Da blir de fine og blanke. 

Sett stekebrettet med bollene midt i ovnen og stek i 15 minutter.
UTSTYR
  • Stoppeklokke

Steg

20

Sett stekebrettet med bollene midt i ovnen og stek i 15 minutter. 

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta bollene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget.
UTSTYR
  • Rist
  • Gryteunderlag
  • Grytekluter

Steg

21

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta bollene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. 

Legg bollene over på risten og la de ligge til de er avkjølt.

Steg

22

Legg bollene over på risten og la de ligge til de er avkjølt.