steg 1

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

steg 2

Steg

2

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen. 

Du trenger

hvetemel:
7 dl ,
sukker:
1 dl
steg 3

Steg

3

Mål opp gjær og ha det i bakebollen.

Du trenger

tørrgjær, for søte deiger:
4 ts
steg 4

Steg

4

Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha det i bakebollen. 

Du trenger

malt kardemomme:
0,5 ts ,
bakepulver:
1 ts
steg 5

Steg

5

Mål opp melk og ha det i bakebollen. 

Du trenger

romtemperert melk:
2 dl
steg 6

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. 

Du trenger

romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

steg 7

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

steg 8

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger

romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

steg 9

Steg

9

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

steg 10

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

steg 11

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger

hvetemel:
0,5 ss
steg 12

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

steg 13

Steg

13

Mens deigen hever kan du lage kjegler av kremmerhus og aluminiumsfolie. Finn frem ark, teip og aluminiumsfolie. Arkene må være stive, så bruk papp eller kartong.

Du trenger

stive ark (papp eller kartong):
6 stk. , i A5-størrelse

Du kan også bruke de.

steg 14

Steg

14

Tvinn arket, slik at det blir til et kremmerhus.

steg 15

Steg

15

Bruk teip for å feste kremmerhuset sammen, slik at det ikke løsner fra hverandre igjen. Husk at dette blir lettere jo mer du øver, så ikke gi opp:)

steg 16

Steg

16

Pakk kremmerhusene inn i aluminiumsfolie. Du må dekke både innsiden og utsiden, da formene skal inn i ovnen.

steg 17

Steg

17

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

step 18

Steg

18

Når deigen har hevet ferdig: Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskrapen, slik at du får skrapt ut all deigen.

steg 19

Steg

19

Rull deigen til en pølse. Del pølsen i 6 like små biter. Et lurt tips er å først dele deigen i 2 deler, og så dele hver del i 3 deler. 

steg 20

Steg

20

Finn frem en liten bolle med olje og en pensel. Ta litt olje på fingrene dine, og rull bitene til tynne pølser. Jo tynnere pølsen blir, jo større bollesnurrer kan du lage.

Du trenger

matolje:
til pensling
steg 21

Steg

21

Finn frem kjeglene og pensle dem med olje. Da blir det lettere å løsne bollesnurrene fra dem etterpå. 

steg 22

Steg

22

Tvinn pølsene rundt kjeglene.

steg 23

Steg

23

Legg de over på et stekebrett med bakepapir.

steg 24

Steg

24

Fortsett til du har tvinnet alle pølsene. Hvis det ene brettet blir fullt, bruk ett til.

Legg gjerne litt plast eller et fuktig håndkle over deigen som ligger på vent.

steg 25

Steg

25

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en penselen.

Du trenger

romtemperert egg:
1 stk.
steg 26

Steg

26

Pensle snurrene med egg.

steg 27

Steg

27

Sett stekebrettet med bollesnurrene midt i ovnen og stek i 15 minutter.

steg 28

Steg

28

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta snurrene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg snurrene over på risten og la kjeglene ligge i snurrene, til de er avkjølt. Fyll så snurrene med det du vil, f.eks. krem og syltetøy.