Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

Mål opp hvetemel, sammalt hvetemel, sukker og salt, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Teskje
    Teskje

Steg

2

Mål opp hvetemel, sammalt hvetemel, sukker og salt, og ha det i bakebollen.

Du trenger
hvetemel:
2 dl ,
fin sammalt hvete:
5 dl ,
sukker:
1 ss ,
salt:
1 ts
Mål opp gjær og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Mål opp gjær og ha det i bakebollen.

Du trenger
tørrgjær:
4 ts
Mål opp bakepulver og ha det i bakebollen.

Steg

4

Mål opp bakepulver og ha det i bakebollen. 

Du trenger
bakepulver:
1 ts
Mål opp melk og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

5

Mål opp melk og ha det i bakebollen. 

Du trenger
romtemperert melk:
2 dl
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kniv
    Kniv
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

9

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Dryss mel over deigen.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger
hvetemel:
0,5 ss
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Mens deigen hever kan du lage kjegler av kremmerhus og aluminiumsfolie. Finn frem ark, teip og aluminiumsfolie. Arkene må være stive, så bruk papp eller kartong.
UTSTYR
  • teip
    Teip
  • Aluminiumsfolie
    Aluminiumsfolie

Steg

13

Mens deigen hever kan du lage kjegler av kremmerhus og aluminiumsfolie. Finn frem ark, teip og aluminiumsfolie. Arkene må være stive, så bruk papp eller kartong.

Du trenger
stive ark (papp eller kartong):
6 stk. , i A5-størrelse

Du kan også bruke de.

Tvinn arket, slik at det blir til et kremmerhus.

Steg

14

Tvinn arket, slik at det blir til et kremmerhus.

Bruk teip for å feste kremmerhuset sammen, slik at det ikke løsner fra hverandre igjen. Husk at dette blir lettere jo mer du øver, så ikke gi opp:)

Steg

15

Bruk teip for å feste kremmerhuset sammen, slik at det ikke løsner fra hverandre igjen. Husk at dette blir lettere jo mer du øver, så ikke gi opp:)

Pakk kremmerhusene inn i aluminiumsfolie. Du må dekke både innsiden og utsiden, da formene skal inn i ovnen.

Steg

16

Pakk kremmerhusene inn i aluminiumsfolie. Du må dekke både innsiden og utsiden, da formene skal inn i ovnen.

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

17

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Når deigen har hevet ferdig: Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskrapen, slik at du får skrapt ut all deigen.

Steg

18

Når deigen har hevet ferdig: Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskrapen, slik at du får skrapt ut all deigen.

Rull deigen til en pølse. Del pølsen i 6 like små biter. Et lurt tips er å først dele deigen i 2 deler, og så dele hver del i 3 deler.

Steg

19

Rull deigen til en pølse. Del pølsen i 6 like små biter. Et lurt tips er å først dele deigen i 2 deler, og så dele hver del i 3 deler. 

Finn frem en liten bolle med olje og en pensel. Ta litt olje på fingrene dine, og rull bitene til tynne pølser. Jo tynnere pølsen blir, jo større blir snurrene du lager.
UTSTYR
  • Bolle
    Bolle
  • Pensel
    Pensel

Steg

20

Finn frem en liten bolle med olje og en pensel. Ta litt olje på fingrene dine, og rull bitene til tynne pølser. Jo tynnere pølsen blir, jo større blir snurrene du lager.

Du trenger
nøytral olje:
til pensling
Finn frem kjeglene dine og pensle dem med olje. Da blir det lettere å løsne de grove snurrene fra dem etterpå.

Steg

21

Finn frem kjeglene dine og pensle dem med olje. Da blir det lettere å løsne de grove snurrene fra dem etterpå. 

Tvinn pølsene rundt kjeglene.

Steg

22

Tvinn pølsene rundt kjeglene.

Legg de over på et stekebrett med bakepapir.
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

23

Legg de over på et stekebrett med bakepapir.

Fortsett til du har tvinnet alle pølsene. Hvis det ene brettet blir fullt, bruk ett til.

Steg

24

Fortsett til du har tvinnet alle pølsene. Hvis det ene brettet blir fullt, bruk ett til.

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

25

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.
Pensle snurrene med egg.

Steg

26

Pensle snurrene med egg.

Sett stekebrettet med snurrene midt i ovnen og stek i 15 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

27

Sett stekebrettet med snurrene midt i ovnen og stek i 15 minutter.

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta snurrene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg snurrene over på risten og la kjeglene ligge i snurrene, til de er avkjølt. Fyll snurrene med det du vil av pålegg.
UTSTYR
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Grytekluter
  • Rist
    Rist

Steg

28

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta snurrene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg snurrene over på risten og la kjeglene ligge i snurrene, til de er avkjølt. Fyll snurrene med det du vil av pålegg.