Steg
1
Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.
2
Sett en kjele på stekeplaten. Ha smør eller margarin, og melk i kjelen.
3
Skru stekeplaten på middels varme og varm opp blandingen til smøret har smeltet.
Husk å skru av platen!
4
Hell blandingen i bakebollen og bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på, slik at du ikke brenner deg.
Hvis den kjennes for varm, kan du la den avkjøle seg litt.
5
Mål opp gjær. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen. Rør rundt i bollen, slik at gjæren løser seg opp.
6
Mål opp hvetemel, salt og sukker og ha det i bakebollen.
7
Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
8
Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.
9
La deigen hvile på et lunt sted, under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.
10
Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk slikkepotten eller en deigskraper, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis deigen er litt klissete kan du ha litt mel på benken.
11
Elt deigen litt med hendene, og del den i tre like store deler (emner).
12
Trill hver del ut til lange pølser (ca. 20 cm).
13
Fest pølsene sammen i den ene enden.
14
Flett de sammen til en fletteloff.
15
Legg fletteloffen over på et stekebrett med bakepapir.
16
Etterhev fletteloffen på et lunt sted i ca. 30 minutter.
17
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 220 °C. Bruk over- og undervarme.
18
Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.
Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.
19
Når fletteloffen er ferdighevet: Bruk pensel til å pensle fletteloffene med egg. Da blir den fin og blank.
20
Sett stekebrettet med fletteloffen midt i ovnen og stek i 10-15 minutter, til den er gyllen.
Husk å ta tiden!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
21
Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta brettet ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg loffen over på risten, og la den ligge til den er avkjølt.
Husk å skru av ovnen!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.