Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

Mål opp hvetemel, sammalt hvetemel, sukker og salt, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Teskje
    Teskje

Steg

2

Mål opp hvetemel, sammalt hvetemel, sukker og salt, og ha det i bakebollen.

Du trenger
hvetemel:
2 dl ,
fin sammalt hvete:
5 dl ,
sukker:
1 ss ,
salt:
1 ts
Mål opp gjær og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Mål opp gjær og ha det i bakebollen.

Du trenger
tørrgjær:
4 ts
Mål opp bakepulver og ha det i bakebollen.

Steg

4

Mål opp bakepulver og ha det i bakebollen. 

Du trenger
bakepulver:
1 ts
Mål opp melk og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

5

Mål opp melk og ha det i bakebollen. 

Du trenger
romtemperert melk:
2 dl
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kniv
    Kniv
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

9

Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Dryss mel over deigen.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger
hvetemel:
0,5 ss
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Når deigen har hevet ferdig: Strø litt mel på benken hvis deigen er veldig klissete. Ha deigen over på et bakebord og kjevl den ut til en runding (ca. 30 cm). Bruk en utsikkerform og stikk ut 8 rundinger.
UTSTYR
  • rund utstikkerform
    Rund utstikkerform
  • Kjevle
    Kjevle

Steg

13

Når deigen har hevet ferdig: Strø litt mel på benken hvis deigen er veldig klissete. Ha deigen over på et bakebord og kjevl den ut til en runding (ca. 30 cm). Bruk en utsikkerform og stikk ut 8 rundinger.

Når du ikke har plass til å stikke ut mer kan du dra vekk deigen som er til over, rulle sammen deigrestene. Disse kan du kjevle ut på nytt.

Steg

14

Når du ikke har plass til å stikke ut mer kan du dra vekk deigen som er til over, rulle sammen deigrestene. Disse kan du kjevle ut på nytt.

Ha pesto, kalkunpålegg og ost på hver av rundingene (du trenger 1 ts rød pesto, 1 skive kalkunpålegg, 1 ts ost til hver). Brett sammen og klem godt, slik at fyllet holder seg inni. Legg de på et stekebrett med bakepapir.
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

15

Ha pesto, kalkunpålegg og ost på hver av rundingene (du trenger 1 ts rød pesto, 1 skive kalkunpålegg, 1 ts ost til hver). Brett sammen og klem godt, slik at fyllet holder seg inni. Legg de på et stekebrett med bakepapir.

Du trenger
naturell kalkunpålegg:
8 skiver ,
revet ost:
8 ts ,
tomatpesto:
8 ts
Har du deigrester? Kjevle ut deigen på nytt. Stikk ut til du ikke har mer deig. Restene kan fylles med det samme fyllet, eller du kan bruke noe annet godt. Du kan også rulle de sammen til små rundstykker uten fyll.

Steg

16

Har du deigrester? Kjevle ut deigen på nytt. Stikk ut til du ikke har mer deig. Restene kan fylles med det samme fyllet, eller du kan bruke noe annet godt. Du kan også rulle de sammen til små rundstykker uten fyll.

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

17

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 20 minutter

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

18

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp
  • Pensel
    Pensel

Steg

19

Når rundstykkene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle dem med egg. Da blir de fine og blanke.

Du trenger
egg:
1 stk.
Dryss over sesamfrø.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

20

Dryss over sesamfrø.

Du trenger
sesamfrø:
1 ss
Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 15 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

21

Sett stekebrettet med rundstykkene midt i ovnen og stek i 15 minutter.

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta rundstykkene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg dem over på risten og la de avkjøle seg litt før du spiser dem.
UTSTYR
  • Rist
    Rist
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

22

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta rundstykkene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg dem over på risten og la de avkjøle seg litt før du spiser dem.