Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 120 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

1

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 120 °C. Bruk over- og undervarme. 

Finn frem en vekt og mål opp sukker. Sukkeret kan du ha i en skål eller en liten bolle.
UTSTYR
  • digitalvekt
    Vekt
  • Skål
    Skål

Steg

2

Finn frem en vekt og mål opp sukker. Sukkeret kan du ha i en skål eller en liten bolle. 

Du trenger
sukker:
250 g

Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg. Spør gjerne en voksen om hjelp.

Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Vask hendene. Start med ett egg og knekk det i en kopp. Hell egget over en skål, mens du bruker hånden din til å
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp
  • Skål
    Skål

Steg

3

Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Vask hendene. Start med ett egg og knekk det i en kopp. Hell egget over en skål, mens du bruker hånden din til å "fange" eggeplommen. Legg eggeplommen over i en annen skål. Gjør det samme med resten av eggene. 

Du trenger
egg:
4 stk.

Dekk skålen med plast og sett den i kjøleskapet. eggeplommene kan brukes senere til f.eks. vaffelrøre, vaniljekrem eller is.

Ha eggehvitene i bollen til kjøkkenmaskinen. Ha også i litt salt.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin

Steg

4

Ha eggehvitene i bollen til kjøkkenmaskinen. Ha også i litt salt.

Du trenger
salt:
0,25 ts

Du kan også bruke en håndmikser.

Sett i stikkontakten. Pisk eggehvitene på middels - lav hastighet til det begynner å bli et hvitt skum.

Steg

5

Sett i stikkontakten. Pisk eggehvitene på middels - lav hastighet til det begynner å bli et hvitt skum.

Når skummet begynner å få små topper er det klart for å tilsette sukkeret. Ha i litt og litt. Bruk et spiseskje og strø det over i bollen, mens marengsen pisker videre. Når alt sukkeret er i, skru opp hastigheten til middels høy.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

6

Når skummet begynner å få små topper er det klart for å tilsette sukkeret. Ha i litt og litt. Bruk et spiseskje og strø det over i bollen, mens marengsen pisker videre. Når alt sukkeret er i, skru opp hastigheten til middels høy.

Når marengsmassen er blank og blitt helt stiv er den ferdig pisket. Den skal være så stiv at du kan snu bollen opp ned, uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott til å skrape marengsen fra vispen.

Steg

7

Når marengsmassen er blank og blitt helt stiv er den ferdig pisket. Den skal være så stiv at du kan snu bollen opp ned, uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott til å skrape marengsen fra vispen.

Mål opp maisenna og sikt den over marengsen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje
  • Sikt
    Sikt
  • Slikkepott
    Slikkepott

Steg

8

Mål opp maisenna og sikt den over marengsen. 

Du trenger
maisenna:
2 ts
Ha hvitvinseddik i marengsen og vend alt forsiktig sammen med slikkepotten.

Steg

9

Ha hvitvinseddik i marengsen og vend alt forsiktig sammen med slikkepotten.

Du trenger
hvitvinseddik:
1 ts
Ha blå konditorfarge i marengsen. Best resultat får du om du bruker en tykk konditorfarge slik at marengsen holder seg tykk selv etter fargen er blandet inn. Vend marengsen forsiktig sammen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

10

Ha blå konditorfarge i marengsen. Best resultat får du om du bruker en tykk konditorfarge slik at marengsen holder seg tykk selv etter fargen er blandet inn. Vend marengsen forsiktig sammen. 

Du trenger
blå konditorfarge (tykk):
0,5 ts
Legg et ark bakepapir på et stekebrett. Legg to tallerkener opp ned på brettet og tegn en sirkel rundt hver tallerken med en blyant eller penn. Tallerkenen bør være 18-20 cm i diameter.
UTSTYR
  • Bakepapir
    Bakepapir
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Tallerkener
    Tallerkener

Steg

11

Legg et ark bakepapir på et stekebrett. Legg to tallerkener opp ned på brettet og tegn en sirkel rundt hver tallerken med en blyant eller penn. Tallerkenen bør være 18-20 cm i diameter. 

Bruk en linjal og legg den på midten av en tallerken. Mål fra den ene siden til den andre.

Fordel marengsen på midten av de to sirklene, bruk slikkepotten for å få ut alt av bollen.

Steg

12

Fordel marengsen på midten av de to sirklene, bruk slikkepotten for å få ut alt av bollen.

Bruk slikkepotten og stryk marengsen ut til en jevn sirkel innenfor pennestrekene dine.

Steg

13

Bruk slikkepotten og stryk marengsen ut til en jevn sirkel innenfor pennestrekene dine. 

Sett brettet nederst i stekeovn, og stek marengsen i 1 time og 30 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

14

Sett brettet nederst i stekeovn, og stek marengsen i 1 time og 30 minutter. 

Mens marengsen steker, kan du lage ferdig kremen. Ha vaniljekrem og rød konditorfarge i en bolle.
UTSTYR
  • Bolle
    Bolle
  • Visp
    Visp

Steg

15

Mens marengsen steker, kan du lage ferdig kremen. Ha vaniljekrem og rød konditorfarge i en bolle. 

Du trenger
ferdig vaniljekrem:
1 pk ,
rød konditorfarge (tykk):
0,25 ts
Visp kremen sammen og sett den kaldt i kjøleskapet til du skal servere kaken.

Steg

16

Visp kremen sammen og sett den kaldt i kjøleskapet til du skal servere kaken. 

Bruk en gryteklut og ta marengsbunnene ut av ovnen når de er ferdig stekt. Sett brettet på et gryteunderlag og avkjøl marengsbunnene helt.
UTSTYR
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Gryteklut

Steg

17

Bruk en gryteklut og ta marengsbunnene ut av ovnen når de er ferdig stekt. Sett brettet på et gryteunderlag og avkjøl marengsbunnene helt. 

Når marengsbunnen er avkjølt, løsne dem forsiktig fra papiret og flytt en av bunnene over på en tallerken eller fint serveringsfat. Du bør ha på kremen og pynte kaken rett før du skal servere den. Hvis kaken blir stående lenge etter kremen er tatt på vil marengsbunnen bli bløt og kaken blir ikke like god. Så vent lengst mulig.
UTSTYR
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

18

Når marengsbunnen er avkjølt, løsne dem forsiktig fra papiret og flytt en av bunnene over på en tallerken eller fint serveringsfat. Du bør ha på kremen og pynte kaken rett før du skal servere den. Hvis kaken blir stående lenge etter kremen er tatt på vil marengsbunnen bli bløt og kaken blir ikke like god. Så vent lengst mulig.

Ha halvparten av kremen på marengsbunnen. Bruk slikkepotten eller en skje for å smøre kremen utover på bunnen.

Steg

19

Ha halvparten av kremen på marengsbunnen. Bruk slikkepotten eller en skje for å smøre kremen utover på bunnen. 

Legg på den siste bunnen og ha på resten av kremen.

Steg

20

Legg på den siste bunnen og ha på resten av kremen. 

Pynt kaken med smågodt eller sukkerspinn. Du kan velge den smågodisen du liker aller best. Husk at sukkerspinn og noen typer godteri kan begynne å

Steg

21

Pynt kaken med smågodt eller sukkerspinn. Du kan velge den smågodisen du liker aller best. Husk at sukkerspinn og noen typer godteri kan begynne å "smelte" oppå kremen, det er derfor viktig å pynte kaken rett før servering. 

Du trenger
smågodt:
300 g
Kaken er ferdig pyntet og du kan nå kose deg med den!

Steg

22

Kaken er ferdig pyntet og du kan nå kose deg med den!