Steg
1
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 120 °C. Bruk over- og undervarme.
2
Finn frem en vekt og mål opp sukker. Sukkeret kan du ha i en skål eller en liten bolle.
Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg. Spør gjerne en voksen om hjelp.
3
Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Vask hendene. Start med ett egg og knekk det i en kopp. Hell egget over en skål, mens du bruker hånden din til å "fange" eggeplommen. Legg eggeplommen over i en annen skål. Gjør det samme med resten av eggene.
Dekk skålen med plast og sett den i kjøleskapet. eggeplommene kan brukes senere til f.eks. vaffelrøre, vaniljekrem eller is.
4
Ha eggehvitene i bollen til kjøkkenmaskinen. Ha også i litt salt.
Du kan også bruke en håndmikser.
5
Sett i stikkontakten. Pisk eggehvitene på middels - lav hastighet til det begynner å bli et hvitt skum.
6
Når skummet begynner å få små topper er det klart for å tilsette sukkeret. Ha i litt og litt. Bruk et spiseskje og strø det over i bollen, mens marengsen pisker videre. Når alt sukkeret er i, skru opp hastigheten til middels høy.
7
Når marengsmassen er blank og blitt helt stiv er den ferdig pisket. Den skal være så stiv at du kan snu bollen opp ned, uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott til å skrape marengsen fra vispen.
8
Mål opp maisenna og sikt den over marengsen.
9
Ha hvitvinseddik i marengsen og vend alt forsiktig sammen med slikkepotten.
10
Ha blå konditorfarge i marengsen. Best resultat får du om du bruker en tykk konditorfarge slik at marengsen holder seg tykk selv etter fargen er blandet inn. Vend marengsen forsiktig sammen.
11
Legg et ark bakepapir på et stekebrett. Legg to tallerkener opp ned på brettet og tegn en sirkel rundt hver tallerken med en blyant eller penn. Tallerkenen bør være 18-20 cm i diameter.
Bruk en linjal og legg den på midten av en tallerken. Mål fra den ene siden til den andre.
12
Fordel marengsen på midten av de to sirklene, bruk slikkepotten for å få ut alt av bollen.
13
Bruk slikkepotten og stryk marengsen ut til en jevn sirkel innenfor pennestrekene dine.
14
Sett brettet nederst i stekeovn, og stek marengsen i 1 time og 30 minutter.
Husk å ta tiden!
15
Mens marengsen steker, kan du lage ferdig kremen. Ha vaniljekrem og rød konditorfarge i en bolle.
16
Visp kremen sammen og sett den kaldt i kjøleskapet til du skal servere kaken.
17
Bruk en gryteklut og ta marengsbunnene ut av ovnen når de er ferdig stekt. Sett brettet på et gryteunderlag og avkjøl marengsbunnene helt.
Husk å skru av ovnen!
18
Når marengsbunnen er avkjølt, løsne dem forsiktig fra papiret og flytt en av bunnene over på en tallerken eller fint serveringsfat. Du bør ha på kremen og pynte kaken rett før du skal servere den. Hvis kaken blir stående lenge etter kremen er tatt på vil marengsbunnen bli bløt og kaken blir ikke like god. Så vent lengst mulig.
19
Ha halvparten av kremen på marengsbunnen. Bruk slikkepotten eller en skje for å smøre kremen utover på bunnen.
20
Legg på den siste bunnen og ha på resten av kremen.
21
Pynt kaken med smågodt eller sukkerspinn. Du kan velge den smågodisen du liker aller best. Husk at sukkerspinn og noen typer godteri kan begynne å "smelte" oppå kremen, det er derfor viktig å pynte kaken rett før servering.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
22
Kaken er ferdig pyntet og du kan nå kose deg med den!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.