Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

2

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen. 

Du trenger
hvetemel:
7 dl ,
sukker:
1 dl
Mål opp gjær. Ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Mål opp gjær. Ha det i bakebollen.

Du trenger
tørrgjær, for søte deiger:
4 ts
Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha i bakebollen.

Steg

4

Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha i bakebollen. 

Du trenger
malt kardemomme:
0,5 ts ,
bakepulver:
1 ts
Mål opp melk og ha i bollen.

Steg

5

Mål opp melk og ha i bollen. 

Du trenger
romtemperert melk:
2 dl
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. Er du uheldig og får eggeskall i koppen, ta det ut før du har egget i bollen.

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. Er du uheldig og får eggeskall i koppen, ta det ut før du har egget i bollen.

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Nå er det klart for å begynne med eltingen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å begynne med eltingen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kniv
    Kniv
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen. 

Du trenger
romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

Elt videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Steg

9

Elt videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen. 

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Dryss mel over deigen.

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger
hvetemel:
0,5 ss
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel i kjøkkenvasken fylt med ca. 5 cm varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel i kjøkkenvasken fylt med ca. 5 cm varmt vann, eller på badegulvet.

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Mens deigen hever kan du lage fyllet til kanelknutene. Mål opp smør og ha i en bolle.
UTSTYR
  • Bolle
    Bolle

Steg

13

Mens deigen hever kan du lage fyllet til kanelknutene. Mål opp smør og ha i en bolle. 

Du trenger
romtemperert smør:
75 g
Ha kanel og sukker i bollen og bland godt sammen med en spiseskje.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Teskje
    Teskje

Steg

14

Ha kanel og sukker i bollen og bland godt sammen med en spiseskje.

Du trenger
sukker:
3 ss ,
malt kanel:
2 ts
Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

15

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene. 

Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tynn, eller så nærme du klarer. Deigen skal være nesten like stort som et stekebrett.
UTSTYR
  • Kjevle
    Kjevle

Steg

16

Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tynn, eller så nærme du klarer. Deigen skal være nesten like stort som et stekebrett. 

Smør fyllet utover med spiseskjeen.

Steg

17

Smør fyllet utover med spiseskjeen.

Rull leiven fast sammen fra langsiden til en pølse.

Steg

18

Rull leiven fast sammen fra langsiden til en pølse.

Finn frem et stekebrett med bakepapir og legg den i en ring på stekebrettet med skjøten (kanten) ned
UTSTYR
  • Bakepapir
    Bakepapir
  • Langpanne
    Stekebrett

Steg

19

Finn frem et stekebrett med bakepapir og legg den i en ring på stekebrettet med skjøten (kanten) ned

Klipp dypt i kransen med ca. 1 ½ cm mellomrom og bøy «bladene» vekselvis til høyre og til venstre.
UTSTYR
  • Saks
    Saks

Steg

20

Klipp dypt i kransen med ca. 1 ½ cm mellomrom og bøy «bladene» vekselvis til høyre og til venstre.

Legg et rent kjøkkenhåndkle over kransen og la den etterheve på et lunt sted i 30 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle

Steg

21

Legg et rent kjøkkenhåndkle over kransen og la den etterheve på et lunt sted i 30 minutter.

Mens kransen hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

22

Mens kransen hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme. 

Knekk et egg i en liten kopp og visp sammen med en pensel.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp
  • Pensel
    Pensel

Steg

23

Knekk et egg i en liten kopp og visp sammen med en pensel.

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.
Pensle kransen med egg.

Steg

24

Pensle kransen med egg.

Sett stekebrettet med kanelknutene inn midt i ovnen og stek i 15-20 minutter.

Steg

25

Sett stekebrettet med kanelknutene inn midt i ovnen og stek i 15-20 minutter. 

Finn frem en rist og et gryteunderlag og sett på kjøkkenbenken. Bruk grytekluter, ta stekebrettet ut av ovnen og sett det på gryteunderlaget. Dra bakepapiret med klippekransen forsiktig over på risten. La kransen ligge til den er avkjølt.
UTSTYR
  • Grytekluter
    Gryteklut
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Rist
    Rist

Steg

26

Finn frem en rist og et gryteunderlag og sett på kjøkkenbenken. Bruk grytekluter, ta stekebrettet ut av ovnen og sett det på gryteunderlaget. Dra bakepapiret med klippekransen forsiktig over på risten. La kransen ligge til den er avkjølt.