Tips og triks til nye mesterkokker

Å spise mat er noe alle mennesker må gjøre. Maten er drivstoffet vårt, og gir oss energi til å leve og utvikle oss. Det er ikke vanskelig å lage mat, men som alt annet må det læres. Du blir ikke mesterkokk med en gang, men jo mer du øver, jo flinkere blir du! Her har du noen gode tips og triks til hvordan du blir en god kokk.

Les gjennom oppskriften

Når du finner en oppskrift du har lyst til å lage, så les både ingredienslisten og framgangsmåten godt først. Da vet du hva du skal gjøre og at du har det du trenger:)

Rent og ryddig

Vær nøye med hygienen! Bruk en skje eller teskje når du smaker – ikke fingrene. Vask skjærebrett, redskaper og hender grundig flere ganger underveis i matlagingen.  Å rydde og vaske etter seg er en viktig del av å jobbe i kjøkkenet. Dessuten er det mye lettere å få lov neste gang du har lyst ;).

Smak mens du koker!

Å smake på maten mens du lager den er en av de viktigste og morsomste oppgavene du har som kokk! Maten skal jo smake godt, og da er det helt nødvendig å bruke smakssansen underveis.

Farge og konsistens

Fargerike matvarer gjør maten spennende og ser ekstra godt ut. Spesielt frukt og grønnsaker kan sette farge på maten vi lager og spiser. Tenk på hvilke farger det er på de ulike råvarene når du er på kjøkkenet.

Maten har konsistens også – hard, flytende, grynete, myk, seig eller sprø. Når du lager mat er det lurt å blande ulike konsistenser.

Tolv tøffe triks:

1. Saks er supert – til å klippe urter, dele pizza eller kokt skinke og salami biter.

2. Ostehøvelen er genial å bruke når du skal skjære agurk og andre grønnsaker i tynne skiver.

3. Ble suppa eller sausen for salt? Legg oppi et par rå, skrelte poteter og kok i noen minutter, så suger den til seg saltet.

4.Er salaten og grønnsakene litt slappe og triste? Legg dem i iskaldt vann en stund, så blir de pigge igjen.

5. Bruk ostehøvelen til å høvle hardt smør, så blir det mykt på en-to-tre.

6. La eggene stå på kjøkkenbenken en stund når du skal bake, så er de ikke iskalde når du skal bruke dem. Da blir resultatet mye bedre.

7. Har du ikke kjevle? Bruk en flaske isteden. Husk å vaske den godt først!

8. Bruk eggedeler til å dele jordbær og kiwi med.

9. Smuldre tørkede urter mellom fingrene, så får du mer smak ut av dem.

10. Skyll løken i kaldt vann etter at du har skåret den opp. Da forsvinner noe av den sterke smaken. Husk å tørke godt om den skal stekes!

11. Legg en fuktet klut under skjærebrettet, så ligger det stødig.

12. Har maten blitt brent? Brent mat smaker ikke godt, og er ikke sunt å spise. Om maten blir brent er det dessverre bare en ting å gjøre – kast den og begynn på nytt.

- Nå er det din tur til å vise hva du kan!