Tips og triks til nye mesterkokker

Å spise mat er noe alle mennesker må gjøre. Maten er drivstoffet vårt, og gir oss energi til å leve og utvikle oss. Det er ikke vanskelig å lage mat, men som alt annet må det læres. Du blir ikke mesterkokk med en gang, men jo mer du øver, jo flinkere blir du! Her har du noen gode tips og triks til hvordan du blir en god kokk.

Øvelse gjør mester

Akkurat som med alt annet er det bare èn måte å bli flink til å lage mat på – du må øve og lage masse mat! 

Les oppskriften!

Når du finner en oppskrift du har lyst til å lage, så les både ingredienslisten og framgangsmåten godt først sånn at du kan sjekke at du har alt du trenger.

Rent og ryddig!

Vær nøye med hygienen! Bruk en skje eller teskje når du smaker – ikke fingrene. Vask skjærebrett, redskaper og hender grundig flere ganger underveis i matlagingen.  Å rydde og vaske etter seg er en viktig del av å jobbe i kjøkkenet. Dessuten er det mye lettere å få lov neste gang du har lyst.

Smak mens du koker!

Å smake på maten mens du lager den er en av de viktigste og morsomste oppgavene du har som kokk! Maten skal jo smake godt, og da er det helt nødvendig å bruke smakssansen underveis.

Det er balansen mellom de ulike smakene som avgjør om maten blir god. Søtt, salt surt og bittert kjenner vi alle til. Og så er det en smak som heter umami, som betyr «smaker godt» på japansk. Den smaken finner vi blant annet i stekt kjøtt og soyasaus.

Farge og konsistens

Fargerike matvarer gjør maten spennende og ser ekstra godt ut. Spesielt frukt og grønnsaker kan sette farge på maten vi lager og spiser. Tenk på hvilke farger det er på de ulike råvarene når du er på kjøkkenet.

Maten har konsistens også – hard, flytende, grynete, myk, seig eller sprø. Når du lager mat er det lurt å blande ulike konsistenser.

Vi spiser med munnen – og med nese og øyne og ører!

Alle vet at vi spiser med munnen. Men har du tenkt over hvordan du kan bli skikkelig sulten bare av å høre noen snakke om mat? Eller når du kjenner duften av nystekte pannekaker? Eller hvor mye det betyr at maten ser delikat og fristende ut? Om du bruker litt ekstra tid på å legge opp maten pent, og forteller hva du har laget før de andre begynner å spise, blir de ekstra sultne og enda gladere for maten du har laget!

Tolv tøffe triks:

1. Saks er supert – til å klippe urter, dele pizza eller kokt skinke og salami biter.

2. Ostehøvelen er genial å bruke når du skal skjære agurk og andre grønnsaker i tynne skiver.

3. Ble suppa eller sausen for salt? Legg oppi et par rå, skrelte poteter og kok i noen minutter, så suger den til seg saltet.

4. Har du ikke kjevle? Bruk en flaske isteden. Husk å vaske den godt først!

5. Bruk ostehøvelen til å høvle hardt smør, så blir det mykt på en-to-tre.

6. La eggene stå på kjøkkenbenken en stund når du skal bake, så er de ikke iskalde når du skal bruke dem. Da blir resultatet mye bedre.

7. Er salaten og grønnsakene litt slappe og triste? Legg dem i iskaldt vann en stund, så blir de pigge igjen.

8. Bruk eggedeler til å dele jordbær med.

9. Smuldre tørkede urter mellom fingrene, så får du mer smak ut av dem.

10. Skyll løken i kaldt vann etter at du har skåret den opp. Da forsvinner noe av den sterke smaken. Husk å tørke godt om den skal stekes!

11. Legg en fuktet klut under skjærebrettet, så ligger det stødig.

12. Har maten blitt brent? Brent mat smaker ikke godt, og er ikke sunt å spise. Om maten blir brent er det dessverre bare en ting å gjøre – kast den og begynn på nytt.

- Nå er det din tur til å vise hva du kan!