Håndvask når du lager mat

For å unngå at du eller noen du lager mat til blir smittet gjennom maten du lager, er det å vaske hendene og kjøkkenutstyret du bruker kjempeviktig.

Når du skal i gang med å håndtere matvarer og kjøkkenutstyr er håndvask det første du må tenke på. Her kan du se en plakat som viser hvordan du skal vaskehendene dine:

Se plakat fra Folkehelseinstituttet.

I den spesielle situasjonen vi er i nå, med koronaviruset, er det spesielt viktig med god kjøkkenhygiene og god håndvask. Det er lite som tyder på at koronaviruset smitter gjennom mat, men ved å ta noen forhåndsregler som å vaske hendene i minst 30 sekunder og være oppmerksom på hvor smitten kan befinne seg, er mye gjort. 

Håndvask er bedre enn antibac

Ha god håndhygiene når du lager mat, og vask hendene godt med såpe og lunkent vann både før, under og etter matlaging. Husk å vask godt i håndflatene, mellom og rundt fingrene, oppå hendene og rundt håndleddene: Vask - gni - skyll og tørk!

Desinfiserende midler som antibac kan brukes om vanlig håndvask ikke er mulig. Bruk nok væske, og gni hendene i minst 30 sekunder for optimal effekt. Om hendene dine er synlig skitne har desinfiserende midler redusert effekt. Det beste er helt klart god håndvask.   

Host eller nys i et papirlommetørkle som kastes med én gang, eller i albuen og vask hendene med én gang for å redusere smitte. Dette gjelder både ute blant folk og hjemme.

Forkjøla? La andre lage maten

Unngå å lage mat til andre når du er syk eller har svake symptomer på forkjølelse eller influensa. Det øker smittefaren for de andre som er friske i hjemmet. Må du lage mat til tross for anbefalingene, kan hansker og munnbind være til god hjelp.

Andre gode hygieneråd

  • Sørg for tilstrekkelig oppvarming av mat som skal serveres varm. Koronaviruset tåler ikke høy temperatur.
  • Ikke spis av samme tallerken eller bestikk eller drikk av samme flaske som andre. Oppbevar maten i praktiske beholdere i kjøleskapet, og pass på at du har god håndhygiene før du setter inn eller tar ut mat.
  • Vask eller skrell frukt og grønt som du skal spise rå. Epler, pærer, appelsiner, druer, tomater og liknende kan vaskes i lunkent vann med litt oppvaskmiddel og skylles godt.

 

God matlaging!

Fortell andre hva du mener om artikkelen
Hva synes du om oppskriften?

Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din

Upassende innhold fjernes.