Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Sett en kjele på stekeplaten. Ha smør eller margarin, og melk i kjelen.
UTSTYR
  • Kjele
    Kjele
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

2

Sett en kjele på stekeplaten. Ha smør eller margarin, og melk i kjelen.

Du trenger
smør:
1 ss ,
melk:
2 dl
Skru stekeplaten på middels varme og varm opp blandingen til smøret har smeltet.

Steg

3

Skru stekeplaten på middels varme og varm opp blandingen til smøret har smeltet.

Hell blandingen i bakebollen og bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på, slik at du ikke brenner deg.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

4

Hell blandingen i bakebollen og bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på, slik at du ikke brenner deg.

Hvis den kjennes for varm, kan du la den avkjøle seg litt.

Mål opp gjær. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen. Rør rundt i bollen, slik at gjæren løser seg opp.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

5

Mål opp gjær. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen. Rør rundt i bollen, slik at gjæren løser seg opp.

Du trenger
fersk gjær:
0,5 pk
Mål opp hvetemel, salt og sukker og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Teskje
    Teskje
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

6

Mål opp hvetemel, salt og sukker og ha det i bakebollen.

Du trenger
hvetemel:
5 dl ,
sukker:
1 ss ,
salt:
0,5 ts
Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Slikkepott
    Slikkepott

Steg

8

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

La deigen hvile på et lunt sted, under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle

Steg

9

La deigen hvile på et lunt sted, under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk slikkepotten eller en deigskraper, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis deigen er litt klissete kan du ha litt mel på benken.

Steg

10

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk slikkepotten eller en deigskraper, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis deigen er litt klissete kan du ha litt mel på benken.

Du trenger
hvetemel:
til utbaking
Elt deigen litt med hendene, og del den i tre like store deler (emner).

Steg

11

Elt deigen litt med hendene, og del den i tre like store deler (emner).

Trill hver del ut til lange pølser (ca. 20 cm).

Steg

12

Trill hver del ut til lange pølser (ca. 20 cm).

Fest pølsene sammen i den ene enden.

Steg

13

Fest pølsene sammen i den ene enden.

Flett de sammen til en fletteloff.

Steg

14

Flett de sammen til en fletteloff.

Legg fletteloffen over på et stekebrett med bakepapir.
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

15

Legg fletteloffen over på et stekebrett med bakepapir.

Etterhev fletteloffen på et lunt sted i ca. 30 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle

Steg

16

Etterhev fletteloffen på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 220 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

17

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 220 °C. Bruk over- og undervarme.

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.
UTSTYR
  • Pensel
    Pensel
  • Kopp
    Kopp

Steg

18

Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.

Du trenger
egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Når fletteloffen er ferdighevet: Bruk pensel til å pensle fletteloffene med egg. Da blir den fin og blank.

Steg

19

Når fletteloffen er ferdighevet: Bruk pensel til å pensle fletteloffene med egg. Da blir den fin og blank.

Sett stekebrettet med fletteloffen midt i ovnen og stek i 10-15 minutter, til den er gyllen.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

20

Sett stekebrettet med fletteloffen midt i ovnen og stek i 10-15 minutter, til den er gyllen.

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta brettet ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg loffen over på risten, og la den ligge til den er avkjølt.
UTSTYR
  • Rist
    Rist
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

21

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta brettet ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg loffen over på risten, og la den ligge til den er avkjølt.