Før du starter

Snakk med foreldrene dine før du setter i gang med å lage mat på kjøkkenet. Avtal med dem hvilke kjøkkenredskaper du får lov til å bruke. I begynnelsen kan det være lurt å lage maten sammen med en voksen, slik at du lærer å bruke de ulike kjøkkenredskapene. Etter hvert som du blir flinkere kan du lage maten alene, når foreldrene dine har gitt deg lov å bruke de ulike redskapene på egenhånd.

På MatStart vises fem bilder av ikoner som forteller deg hvilke redskaper du må bruke for å lage oppskriften. Disse ikonene heter: koke, maskin, ovn, skarp kniv og steke.

Kryss av på de redskapene du kan bruke, og har fått lov til av dine foreldre å bruke på egenhånd. Krysser du av på bildet av en skarp kniv, betyr dette at du må kunne bruke en skarp kniv for å lage maten. Er det bilde av en ovn, betyr det at du må kunne bruke en ovn for å lage maten. Når du har krysset av vil alle oppskriftene som passer for deg komme opp, og du kan velge den du synEs ser best ut. 

Dette må du vite om de forskjellige redskapene

Bruk av skarp kniv    

  • Hold kniven med et godt grep i hånden.
  • Skjær alltid vekk fra deg, aldri mot deg.
  • Pass på fingertuppene.
  • Ikke bruk for stor kniv.
  • Bruk alltid skjærefjøl, og legg gjerne en litt fuktig kjøkkenklut under fjøla så den ligger i ro.
  • Bruk “klo-grepet” når du skjærer. Bildet under viser "klo-grepet". 

Bruk av stekepanne   

  • Bruk en liten og lett stekepanne.
  • Pass på så maten ikke svir seg. Skru heller opp varmen etter hvert.
  • Gå aldri fra stekepannen når du lager mat.
  • Bruk aldri skarpe gjenstander i stekepannen. Da blir den ødelagt.
  • Sett den varme stekepannen på et gryteunderlag dersom du skal flytte den fra stekeplaten.

Koking

  • Gå aldri fra kjelen når du koker opp vann.
  • Skru ned varmen litt når det har startet å koke, ellers kan det koke over.
  • Bruk alltid grytekluter når du skal flytte på kjelen. Vær forsiktig med kokende vann.

 

Bruk av stekeovn  

  • Sjekk at det ikke er noe i stekeovnen før du setter den på. Ta eventuelt ut stekebrett som står i.
  • Ta alltid tiden slik du ikke glemmer maten! Bruk en tidtaker.
  • Bruk grytekluter eller grytevotter til å ta ut maten.
  • Husk å finn et sted å sette den varme maten før du tar den ut. Bruk et gryteunderlag eller en rist.

Blender, stavmikser, foodprosessor og kjøkkenmaskin

  • Ikke ta på maskinenes skarpe kniver.
  • Pass på at maskinen er slått av før du setter i stikkontakten.
  • Stikk aldri hånden eller redskaper ned i bollen, uten å ta ut stikkontakten.
  • Sett lokket på blenderen før du starter den.

 

Viktige forkortelser

g = gram

kg = kilogram

l = liter

dl = desiliter

ts = teskje

ss = spiseskje

ca. = cirka

°C = grader celsius

 

Har du spørsmål, så ta gjerne kontakt med oss på matstart@matprat.no eller tlf: 23 18 30 00.

- Det er gøy å lage mat, ikke sant?